HOGE AMUSEMENTSWAARDE BIJ DERBY QUINTUS-WHC/HERCULES

GEHAVEND COMBINATIETEAM MOET MEERDERE ERKENNEN IN HEULSE FORMATIE

Gelukkig zijn er ook derby’s die wél het aankijken waard zijn. Zaterdag was de regionale strijd tussen Quintus en WHC/Hercules zo’n partij. Lang bleven de Hagenaars in het spoor van de thuisclub (21-21), maar uiteindelijk gaven de ervaring en ruimere wisselmogelijkheden in de slotfase de doorslag ten gunste van Quintus: 32-26.

Om meerdere redenen was de confrontatie tussen de twee rivalen een boeiend kijkspel. Prima combinaties, fraaie doelpunten, goed verdedigingswerk én een scheidsrechterskoppel (Laurens van Kessel/André Hommen) dat in alle opzichten de wedstrijd voortreffelijk aanvoelde.

Voor het technisch duo van WHC/Hercules, Wesley Hage/Nick Masmeijer, was het flink improviseren vanwege het ontbreken van een aantal vaste basisspelers. Om die reden moesten zij een beroep doen op de oudgedienden Stefan Stapper en Frank Meeuwisse en een aantal jeugdspelers. In het verloop van het duel werd duidelijk dat er dan een te zware wissel wordt getrokken op de basiskrachten die nauwelijks op adem konden komen. Het laatste kwartier vooral brak dat het Combinatieteam zichtbaar op.

Tot aan 17-17 bij de rust en 21-21 hielden de Hagenaars nog gelijke tred met het team van coach Ruben Schelbert, maar daarna doofde het kaarsje geleidelijk aan. De gelijkmaker van Sil Klompé was trouwens een beauty. Vlak voor het rustsignaal schoot hij de bal loepzuiver in de kruising en het was meteen tijd. Ook Luca Baak (prima op dreef) liet bij 20-20 zo’n schot noteren. In de winkelhaak zonder dat er nog maar een millimeter ruimte overbleef.

RODE KAART

Rick van Ravesteijn, die er opnieuw lustig op los scoorde, zorgde voor 22-21 en 23-21. De sterk spelende Timo Blom gaf bij 24-21 het laatste duwtje. In die fase stopte de Heulse doelman Cas van der Harst, die net als Ofke Teekens in de eerste helft een prima partij keepte, ook nog eens een serie vrije schoten.

Vervolgens kreeg WHC/Hercules de genadetik toen de uitblinkende Mitch Giezeman na een stevige overtreding op de doorgebroken Marc de Vreede terecht met een rode kaart naar de kleedkamer werd gestuurd. Juist de robuuste Giezeman kon het Combinatieteam in die beslissende fase niet missen. Zowel aanvallend als verdedigend was hij bezig aan een puike wedstrijd.

Quintus pakte vervolgens door en met doelpunten van Blom, De Vreede (beiden in overtal) , Van Ravesteijn en Beukman was er geen houden aan: 29-23. Dat was met nog minder dan tien minuten op de klok de definitieve nekslag voor het moegestreden Combinatieteam.

VOORUITGANG

Marc de Vreede, die als geen ander zijn ervaring gebruikt om het spel te temporiseren, was tevreden over de rust die Quintus dit keer bewaarde. ,,We hebben eindelijk de wedstrijd bij een voorsprong kunnen ‘doodmaken’. Niet blijven jagen, maar beheerst uitspelen. Dat is de vooruitgang die we hebben geboekt.”

Spelbepaler Koen Houdijk van WHC/Hercules kon nauwelijks uit de voeten met zijn snelle en beweeglijke acties. Teleurgesteld verklaarde hij: ,,Door de 5:1 dekking in de tweede helft konden wij veel moeilijker opbouwen. Dat was een slimme zet van Quintus, maar daardoor ging het bij ons een stuk moeizamer.”

Toen het bericht doorkwam dat concurrent Hellas had verloren bij Opleidingsteam Aalsmeer (28-26), was de vreugde nóg groter bij de Westlanders. In de strijd om de titel in de eredivisie was, in elk geval voor eventjes, een concurrent afgeschud.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde(****): Driekwart van de derby waren de teams gelijkwaardig aan elkaar. Dat kwam het kijkplezier ten goede. Bovendien viel er te genieten van prima combinatiespel en mooie doelpunten. Goed verdedigen en sterk keeperswerk aan beide kanten maakten de partij compleet.

Scheidsrechters (****): André Hommen en Laurens van Kessel voelden de rivaliteit en de derbysfeer uitstekend aan. De voordeelregel hanteerden zij super, waardoor er veel vaart in het spel bleef. Maar zodra er iemand over de schreef ging, traden zij onverbiddelijk op. Zij zorgden er mede voor, dat het een heerlijke wedstrijd was om naar te kijken.

Doelpunten Quintus: Rick van Ravesteijn (11, waarvan 6 strafworpen), Timo Blom (5), Troy Oranje (4), René de Bakker (4), Jordan Beukman (2), Marc de Vreede (2), Jordi van Erp (2), Christiano Olivacce (1) en Max van Zijderveld (1).

Doelpunten WHC/Hercules: Mark Broers (5 strafworpen), Luca Baak (5), Erwin Roeleveld (4/1), Mitch Giezeman (3), Sil Klompé (2), Koen Houdijk (2), Thimo Bakker (2), Ziggy Eijsenring (2) en Frank Meeuwisse (1).

Stand top-4 na 20 wedstrijden: Houten 35, Quintus 33, BFC 32, Hellas 31.