Het had zo mooi kunnen zijn bij Quintus tegen Volendam

Foto Paul Vis sr.

ARBITERS DRUKKEN NEGATIEF STEMPEL OP DUEL DAT VERVOLGENS ONTSPOORT

Wie op de Teletekstpagina de uitslag van Quintus tegen Volendam zag staan, zou denken dat de Westlanders met 22-35 kansloos zijn weggespeeld. Toch bedriegt hier de schijn. Die royale marge kwam pas in het laatste kwartier tot stand toen de partij al was ontregeld. Met de Belgische scheidsrechters Broothaers/Janssens in een negatieve hoofdrol.

Quintus speelde veertig minuten lang een prima wedstrijd. De coaches Geert Hinskens en Jack van Lier hadden een sluitend strijdplan samengesteld. De verdediging werkte keihard en werkte onderling uitstekend samen. De aanvallende acties waren van hoog niveau met fraaie doelpunten van Yannick Boers, Max van Zijderveld, Rick van Ravesteijn en Dean van Haeren. Het leverde de thuisclub een knappe 5-2 voorsprong op.

Direct al in die eerste tien minuten kregen de Heulenaren echter te maken met de onthutsend zwak leidende scheidsrechters Bart Broothaers en Steffen Janssens. Achter elkaar verdwenen René de Bakker, Yannick Boers én Jordan Beukman naar de strafbank om vaak onbenullige overtredingen. Handbal is een contactsport en het mag er best stevig aan toe gaan. Dan hoop je op scheidsrechters die dat aanvoelen en daar in meegaan. Helaas ontbrak het daar bij de arbiters van dienst volledig aan.

DIRECT ROOD

Ook Volendam ontkwam niet aan de pietluttige leiding van het koppel. Marnix Roos kreeg een directe rode kaart in een situatie waar ervaren scheidsrechters dat zouden hebben afgedaan met een twee-minutenstraf. Quintus kreeg nog een paar uitsluitingen aan de broek, maar hield dapper stand. De 13-9 voorsprong was, ondanks tien minuten in ondertal,  wonderbaarlijk.

Volendam oogde in die eerste helft rommelig, schoot onzuiver en speelde niet als collectief. Daar profiteerde Quintus goed van. Na de rust dezelfde ontwikkeling. De Westlanders kregen straf op straf. Er moesten wéér twee spelers vlak na elkaar naar de kant om onduidelijke redenen en tot verbijstering van iedereen kreeg Hidde van Oorschot ook nog eens een directe rode kaart. Het kostte Volendam vervolgens weinig moeite om de 14-11 achterstand gelijk te trekken. Ondanks alle tegenslag bleef  Quintus knap op de been en dat was de grootste verdienste van de mannen van Hinskens/Van Lier.

BLAUWE KAART

Daarna werd het nog even een boeiende strijd waarin beide partijen beurtelings scoorden met Rick van Ravestein, net als in de eerste helft, als uitblinker aan de cirkel én met breaks. Totdat na tien minuten de scheidsrechters opnieuw een hoofdrol opeisten door diezelfde Van Ravesteijn, na een schermutseling met Volendamkeeper Rob Goudriaan, de blauwe kaart te tonen. Verwarring alom, wéér overleg met waarnemer Monique Alsemgeest door de onzekere leidsmannen, omdat ze verzuimden eerst de rode kaart te tonen.

Kortom: spelers, coaches, toeschouwers, niemand kon de beslissingen nog volgen. Het gevolg was irritaties over en weer, opstootjes en scheidsrechters die steeds meer olie op het vuur gooiden in plaats van de brandjes te blussen. Ook waarnemer Alsemgeest moest met haar internationale ervaring herhaaldelijk de gemoederen sussen. Het spel werd er logischerwijs niet beter op en geleidelijk aan glipte de partij Quintus door de vingers. Volendam richtte zich op en had vervolgens weinig moeite om de murw gebeukte thuisclub alsnog naar een ruime nederlaag te spelen. Zonder dat het ‘vreemdelingenlegioen’ overigens zelf tot briljant spel kwam. En zo eindigde een wedstrijd die zo mooi had kunnen zijn in een grote deceptie vol incidenten.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (**) : Quintus en Volendam spelen altijd aantrekkelijke wedstrijden tegen elkaar. Dat leek nu ook het geval te kunnen zijn, maar door alle ongeregeldheden werd het een rommelige partij met veel irritaties en matig handbal. Quintus verdiende het compliment dat het veertig minuten stand hield ondanks alle tegenslag. Volendam mocht tevreden zijn dat het in de slotfase nog ruim afstand kon nemen.

Scheidsrechters (*) : Het was een dikke onvoldoende voor Broothaers/Janssens. Geen overwicht, veel foutieve beslissingen, te veel twijfels, te pietluttig, onevenwichtige strafopbouw. Vijftien tijdstraffen, drie rode kaarten (waarvan 1 met blauw erbij) en veel gedoe waren beslist onnodig in een duel waar nauwelijks iets gebeurde.

Beste spelers : Bij Quintus keepte Paul Vis vooral de eerste helft een puike partij. Ook Yannick Boers, Rick van Ravesteijn en Dean van Haeren waren op dreef. In het verleden waren we altijd al gecharmeerd van cirkelloper Evert Kooijman. Ook bij Volendam was hij weer de beste man. Beheerste afronding en bekeken spel. Ex-Hellasdoelman Rob Goudriaan verkeerde in uitstekende vorm.

Doelpunten Quintus : Rick van Ravesteijn (6), Dean van Haeren (4), Yannick Boers (3), Marc de Vreede (3), Max van Zijderveld (2), Ard Vollebregt, Jordan Beukman, Martijn Poot en Jordi van Erp.

Doelpunten Volendam : Evert Kooijman (9), Zlatko Pavicevic (6), Filip Petterson (5), Jordy Baijens (3), Aboukabar Fofana (3), Robin Nagtegaal (3), Tim Roefs (2), Leon Geus, Jeroen Roefs, Florent Bourget en keeper Rob Goudriaan.