Heren 1 verspeelt kostbaar punt tegen Arnhem

ZWARTE AVOND VOOR HAAGS/WESTLANDSE CLUBS IN EREDIVISIE

Het was een zwarte zaterdagavond voor de eredivisieclubs (mannen) in de Haagse/Westlandse regio. Hellas werd weggespeeld in Houten met 34-23; Quintus verspeelde een kostbaar punt (36-36) thuis tegen Arnhem; WHC/Hercules ging onverwacht met 25-23 onderuit bij Dynamico en EHC kreeg klop bij Opleidingsteam Volendam: 31-27.

QUINTUS

Vooral de puntendeling van Quintus was een enorme tegenvaller. Het team van coach Ruben  Schelbert komt nu op drie punten achterstand van koploper Houten. De titelkandidaat komt weliswaar nog naar Kwintsheul, maar de Westlanders hebben het dus niet meer in eigen hand. Het gelijkspel tegen ‘angstgegner’  Arnhem was onnodig, al moet worden gezegd dat het team van trainer/coach Pascal Lucassen een prima partij handbal speelde.

De Arnhemmers begonnen de competitie stroef, maar zijn aan een opmerkelijke reeks bezig. De ploeg speelde gedreven en leek beduidend meer gebrand op de overwinning dan Quintus. Vooral in de beginfase was de thuisclub bij 2-7 en 6-11 totaal niet bij de les. Elk duel werd gewonnen door Arnhem en elke rebound was eveneens een prooi van de gasten. Voeg daarbij het voortreffelijke spel met cirkelloper Peter Schoenaker (totaal twaalf doelpunten) en de altijd gevaarlijke linkshander Thijs Geurts (zeven keer raak) en de beweeglijke Sofiane Rhouma (acht treffers) en het gelijkspel mocht bepaald niet onverdiend worden genoemd.

Quintus stelde daar aanvankelijk bitter weinig tegenover. Al verdienden de Heulenaren het compliment dat ze die achterstand volledig wegwerkten. Met in een hoofdrol Timo Blom die met twaalf doelpunten een topprestatie leverde. Hij werd herhaaldelijk zwaar aangepakt, maar slaagde erin op wilskracht toch door te zetten en fraai te scoren. Ook keeper Cas van der Harst had een serie knappe reddingen, waardoor Quintus tóch met een 18-17 voorsprong kon gaan rusten.

Paul vis sr foto

Na het wisselen leken de Westlanders de partij in Westlands voordeel te beslissen. Ofke Teekens keepte sterk en Jorian Baauw maakte vier fraaie doelpunten. Bij 28-23, 32-27 en zelfs 34-31, zes minuten voor tijd, leek er niets aan de hand. Totdat, zoals zo vaak, Quintus er wéér niet in slaagde de partij ‘dood’ te maken. In plaats van rustig uit te spelen, bleven de aanvallers maar jagen ondanks de instructies van coach Schelbert om uit de dekking te blijven.

Het gevolg was diverse keren balverlies, waarmee het gretige Arnhem wel raad wist. Rhouma, Schoenaker en (uiteraard) de vaak bepalende Geurts schoten hun team met minder dan tien seconden op de klok naar de 36-36.

Grote teleurstelling bij Quintus, dat vooral het ongenoegen uitte richting de scheidsrechters Carla van Dijk en Yvonne Wijtenburg. Ten onrechte, want al waren er een aantal interpretatieverschillen over aanvallende fout en de tijdstraffen, het duo viel weinig te verwijten. Quintus moest toch echt de schuld bij zichzelf zoeken. Met iets meer overleg en gogme was de partij simpel over de streep getrokken.

AD/ Peter Lotman

X