HARD WERKEN BELOOND VOOR MAX VAN ZIJDERVELD

VASTE HOEKSPELER BIJ TITELKANDIDAAT QUINTUS 

Er zijn van die spelers die vaak wat onderbelicht blijven. Geen grote mond, geen bluffende uitspraken, maar wél met een waardevolle bijdrage aan het team. Max van Zijderveld (23) van eredivisieclub Quintus is zo iemand. Rustig en bescheiden, maar flitsend in de break-out en sterk in de dekking. Een nadere introductie.

Van Zijderveld lijkt bijna onopgemerkt vorig jaar een vaste plaats te hebben veroverd in de hoofdmacht van de Heulse formatie. ,,Ik heb toen de kans gekregen van de coaches Geert Hinskens en Jack van Lier om vaste hoek in heren 1 te worden. Die kans heb ik met beide handen vastgepakt. Ik heb het vertrouwen gekregen en heb veel minuten mogen maken.”

Toch was de stevige en snelle hoekspeler al heel lang in beeld bij de keuzeheren van diverse selecties. Van Zijderveld somt op: ,,Ik heb altijd in de eerste jeugdteams van Quintus gezeten en vrijwel altijd op de NK’s in Amsterdam gespeeld. Daar werd ik gescout voor de Zuid-Hollandse selecties en via daar verder naar de Oranje jeugdselecties. Daarmee heb ik een aantal jaar op Papendal getraind. Ook ben ik Nederlands kampioen op het veld geweest met de A-jeugd van Quintus. Daarnaast heb ik op de zaterdagen altijd getraind bij de Handbalschool. Ik heb ook nog een tijdje aan Beach handbal gedaan. Ook daar zat ik in de Oranje selectie en ben met de Hiekka Hauskaa jeugd Nederlands en Engels kampioen geweest.”

NIET KOMEN AANWAAIEN

Zo, dat dus even om aan te tonen dat het handballen Max van Zijderveld niet zo maar even is komen aanwaaien. Hij heeft er hard en veel voor getraind. Op zijn zevende jaar begon hij met handballen en combineerde dat aanvankelijk met turnen. Uiteindelijk koos hij definitief voor Quintus waar ook moeder Esther, altijd actief voor de Heulse club, heeft gekeept. Nóg een familielid is trouwens nauw verbonden met de handbalsport. Zus Merel is scheidsrechter en maakt sinds kort deel uit van de groep jonge, talentvolle arbiters. En zij keept in het derde, het voormalige vedettenteam van Quintus.

Zijderveld vervolgt: ,,Ik mocht al op jonge leeftijd meetrainen met de herenselectie en ook wedstrijden meedoen met het reserveteam. Onder Alex Curescu en Jos Klepke heb ik mijn debuut gemaakt in heren 1 en daarbij dus ook wedstrijden gespeeld in de BENE-League. Een geweldige ervaring met topwedstrijden.”

Niet alleen op handbalgebied pakte Van Zijderveld de zaken energiek en serieus aan. Ook zijn studie kreeg de volle aandacht naast het vele trainen. Afgelopen zomer rondde hij de driejarige bacheloropleiding Klinische Technologie af, een joint-degree opleiding van TU Delft, Erasmus MC en LUMC. Samen met zijn afstudeergroep won hij de award voor de beste eindprestatie. ,,Vorige week ben ik begonnen aan de driejarige aansluitende master Technical Medicine.”

VEEL ERVARING EN KRACHT

Over de verwachtingen voor dit seizoen is Max van Zijderveld duidelijk. Ondanks het stoppen en het vertrek van een aantal vaste basiskrachten ziet hij een belangrijke rol weggelegd voor Quintus in de strijd om de titel. ,,We willen meedoen in de top van de eredivisie. Dat zal niet makkelijk zijn, want elke tegenstander zal extra gemotiveerd zijn om juist van ons als gedegradeerde ploeg uit de BENE-League te willen winnen. Het is aan ons de taak om te bewijzen dat wij de sterkste zijn. Wij hebben afgelopen seizoen in de BL veel ervaring en kracht opgedaan. Dat moet in ons voordeel uitpakken.”

Van Zijderveld is vol lof over de aanpak van de nieuwe trainer Ruben Schelbert. ,,Hij heeft zelf op het hoogste niveau gespeeld in Zwitserland en in de nationale ploeg. Dat kun je merken, want hij heeft veel handbalverstand. Die ervaring brengt hij op ons over, maar hij wil vooral dat we zelf nadenken en initiatief nemen. Niet alles voorkauwen, maar zelf oplossingen bedenken.” 

AD SPORT/PETER LOTMAN 

X