Geen rivaliteit Quintus en VELO bij Talententeam in strijd om landstitel

De rivaliteit tussen Quintus en VELO is vooral bij de vrouwen groot. Beide teams komen uit in de eredivisie, het hoogste landelijke niveau, en de derby’s staan altijd bol van de spanning. Bij de Talententeams is er daarentegen sprake van nauwe samenwerking. De mannen A-junioren handballen onder de naam Uni-Verde om de landstitel.

De vrouwen gunnen elkaar dus niets, maar onder de bezielende leiding van hoofdtrainer Neso Saponjic hebben Quintus en VELO dit seizoen bij de mannen de handen ineengeslagen. De talenten van beide clubs zijn bij elkaar gebracht onder de naam Uni-Verde en het eerste succes kan al worden genoteerd. De heren A-junioren plaatsten zich door de overwinning op het Limburgse Rapiditas voor de finale om de landstitel.

Het team, getraind en gecoacht door voormalig eerste teamspeler Rick van Ravesteijn en Kai Overkleeft, heeft afgelopen zaterdag de thuiswedstrijd in Kwintsheul tegen Tachos met 25-24 gewonnen. Komende zaterdag in Waalwijk maken de twee topploegen bij de jeugd uit wie zich het beste Talententeam van Nederland mag noemen.

SAMENWERKING

Saponjic, de hoofdcoach van het eerste mannenteam, is enthousiast over deze ontwikkeling. Hij pleit al jaren voor een verdergaande samenwerking in de Haags/Westlandse regio.

,,Als wij een rol willen gaan spelen in het Nederlandse tophandbal, dan zullen we het op deze manier moeten aanpakken. Er zit veel talent bij beide clubs en door die gasten bij elkaar te brengen, kunnen we meer trainen op niveau en de prestaties vergroten.”

Inmiddels heeft Saponjic ook al diverse jeugdige talenten laten doorstromen naar de hoofdmacht om ervaring in de eredivisie op te doen.

,,Dat de samenwerking direct in het eerste seizoen al dit succes zou opleveren, hadden we niet verwacht. Maar het is wél een bewijs, dat deze aanpak lonend is.”

De gekozen naam Uni-Verde is ontstaan uit het woord Uni om de eenheid uit te stralen en Verde vanwege de groene clubkleuren van beide verenigingen en de verwijzing naar het Westland. Ook bij de opleidingsteams en de B-junioren is de samenwerking doorgevoerd.

Saponjic: ,,Het uiteindelijke doel is één team te formeren dat boven de verenigingen staat en zich op BENE-League niveau kan etaleren. De basis van de beide clubs Quintus en VELO blijft uiteraard gewoon bestaan. De eerste stap is nu gezet en de droom gaat nu verder worden ontwikkeld. Wij streven ook naar samenwerking met de andere clubs uit deze regio.”

TERUGWEDSTRIJD

Het eerste duel van Uni-Verde met Tachos toonde aan, dat de strijd in de landelijke jeugddivisie het aankijken meer dan waard is. Twintig seconden voor tijd pakte het Combinatieteam, mede dankzij de winnende treffer van Quinn Roffel (totaal vijf doelpunten), de volle winst en moet proberen in de uitwedstrijd die krappe marge te verdedigen.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X