GEDREVEN QUINTUS OPVALLEND GEMAKKELIJK LANGS E&O

ELF DOELPUNTEN VOOR UITBLINKENDE HOEKSPELER RENÉ DE BAKKER       

Opmerkelijk eenvoudig heeft Quintus de eerste thuiswedstrijd van het seizoen in de eredivisie met 40-25 gewonnen van Oosting E&O/Hurry-Up. Mede dankzij elf doelpunten van de linkshandige hoekspeler René de Bakker was de formatie van coach Ruben Schelbert op alle fronten de betere ploeg. ,,Makkelijker dan we hadden verwacht”, was de algemene opvatting.

Quintus moest een flinke aderlating ondergaan na de degradatie uit de BENE-League. Ervaren krachten als Paul Vis, Ard Vollebregt, Alex Koop, Karim Tamim en Yannick Boers stopten. De Jeugdige talenten Evan de Lange, Thimo Axt en Olav Scholtes vetrokken onverwacht naar de topclubs Aalsmeer en Volendam. Het was dus afwachten of het gedecimeerde Quintus die klap had kunnen opvangen.

Het is nog te vroeg in het seizoen om nu al conclusies te trekken. Toch lijkt het erop dat de technische staf erin is geslaagd om een representatief team voor de eredivisie op de been te brengen. Een ploeg die zo spelend als tegen E&O zich zeker ook kan mengen in de strijd om de bovenste plaatsen.  

VEEL VARIATIE

In aanvallend opzicht was er veel variatie en snelheid in de combinaties. Daarbij was het opvallend hoe sterk er over de hoeken werd gespeeld. Vooral de linkshandige René de Bakker in de rechterhoek was in zijn element. Hij scoorde maar liefst elf keer uit even zovele pogingen. Een schotpercentage dus van honderd procent en daarmee mocht hij zich officieus Man-van-de-Wedstrijd noemen. Max van Zijderveld en Troy Oranje (duidelijk weer met veel plezier aan het handballen) zorgden voor het gevaar in de andere hoek.

Ook vanaf de cirkel met de altijd trefzekere Rick van Ravesteijn en zijn stand-in Ques Canninga was de thuisploeg gevaarlijk. Vanaf de opbouw maakten spelbepaler Jordi van Erp, Marc de Vreede en Jordan Beukman hun reputatie waar. Veel dreiging en gaan voor de eigen kans of afspelen naar de cirkel kenmerkten het spel van Quintus.

Ook in de verdediging bleek overduidelijk, dat de Westlanders veel kracht en ervaring hebben opgedaan in de BENE-League. Die elementen zullen nog van pas komen in het verdere verloop van de competitie. Van Erp, na zijn pechjaar weer volop aanwezig, was tevreden na afloop: ,,Het ging lekker met het team en ook met mij persoonlijk, al durf ik nog niet voluit erin te gaan. Maar inmiddels is de schouder stabiel genoeg om weer wedstrijden te kunnen spelen. Ik moet het bot na afloop weer terugduwen en de volgende dag is die schouder stijf, maar ik kan gelukkig weer handballen. Veel beter wordt het niet meer.”

RUIME ACHTERSTAND

E&O, dat samenwerkt met Hurry-Up, kon aanvankelijk nog wel bijblijven. Maar halverwege de eerste helft werd de ploeg van coach Harry Weerman bij 15-10 en 17-11 al snel op een ruime achterstand gezet. Dat verschil wisten de Emmenaren niet meer te overbruggen. Het verschil schommelde steeds rond de tien doelpunten: 24-14, 27-17, 30-20 en 34-24. In de slotfase drukte Quintus nog verder door en met snelle breaks werd het via 36-24 met 40-25 nog een royale overwinning. 

De boomlange cirkelloper van E&O, Wouter Pronk, gaf eerlijk toe dat ze dat vooraf niet hadden verwacht. ,,Wij hebben vorige week goed gespeeld tegen Volendam 2 en hadden het idee dat we vandaag ook voldoende tegenstand zouden kunnen bieden. Maar dat lukte totaal niet. Wij waren duidelijk minder”, aldus het sympathieke krachtmens dat in de tweede helft na zijn derde tijdstraf met rood naar de tribune moest.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Quintus liet bij vlagen fraai aanvalsspel zien en het speelde gedreven én vooral met zichtbaar veel plezier. Maar het krachtsverschil was te groot om er een boeiende partij van te maken. E&O knokte voorbeeldig en bleef strijden tot het laatste fluitsignaal, maar het kon Quintus niet verontrusten.

Scheidsrechters (***): Steffan van Laarhoven en Sjoerd Thijssen floten een gedegen en strenge wedstrijd. Niets ontgaat ze en zij zitten overal direct bovenop. Ze laten zich geen moment uit hun evenwicht brengen en nemen hun beslissingen vol overtuiging, ook al zijn de spelers en coaches het er niet mee eens. Geen discussie…

Doelpunten Quintus: René de Bakker (11), Rick van Ravesteijn (8), Ques Canninga (5), Marc Vreede (4), Troy Oranje (3), Jordi van Erp (3), Max van Zijderveld (2), Jordan Beukman (2), Christiano Olivacce (1) en Timo Blom (1). 

Doelpunten E&O: Rick Wielage (7), Michael Wennink (4), Mats Wesseling (3), Marek Skwarczynski (3), Koen Schoemaker (3), Jelle Jannink (2), Thijs Wittendorp (1), Daan Molenbroek (1) en Wouter Pronk (1). 

AD SPORT/PETER LOTMAN

X