Frontberichten – #Wijdoenwelmee

Onder deze titel werden er door BNN/VARA in maart persoonlijke berichten uitgezonden van mensen, die betrokken waren bij de strijd tegen corona. Het coronafront is de afgelopen week ook heel dichtbij gekomen bij onze club. In verband met besmette spelers, zijn de wedstrijden van de herenjeugd (HC1-HB1-HA1) afgelopen weekend verschoven naar later.

Ook twee van onze kaderleden zijn de afgelopen weken zwaar getroffen door corona. Hun persoonlijke verhalen tonen aan, hoe groot de impact van deze ziekte kan zijn op je leven. Het zijn de trainer-coach van de DC-selectie Michel van Dijk en onze wedstrijdsecretaris Esther van Zijderveld.

Het begon bij beiden met een onschuldig ogende verkoudheid, maar ontwikkelde zich tot een zeer heftig ziektebeeld met een uitputtende koorts, als signaal dat het lichaam in strijd is met het virus. Bij Michel draaide het zelfs uit op een ziekenhuisopname.

In het kort zijn verhaal over het ziekteverloop. Na aanwezig geweest te zijn in Raalte als coach van de DC, kreeg hij na terugkomst last van koorts, die opliep tot boven de 40 graden. Zijn smaak viel weg en hij moest flink hoesten, kortom alle bekende symptomen. Maandagmiddag is hij direct getest en de uitslag was positief op Covid-19. In de loop van de week verslechterde zijn situatie en lukte het niet eens meer om zelf zijn drinken van zijn nachtkastje te pakken, ondanks hevig dorst.

Na overleg met de huisarts werd hij op zaterdag 20 september door verwezen naar de corona eerste hulp. Hier werden allerlei medische onderzoeken uitgevoerd. Vanwege een laag zuurstofgehalte, samen met hoge ontstekingswaarden moest hij direct opgenomen worden. Omdat er in het ziekenhuis in Delft geen plaats was, moest hij overgeplaatst worden naar Gouda. Hier werd hij in een ambulance naar toe vervoerd.

In het ziekenhuis kreeg hij medicatie toegediend en gingen de doktoren daar zijn bloedwaarden monitoren. Zondag begon hij zich al wat beter te voelen en via Whats app hield hij zelf contact met zijn omgeving en stuurde hij zelf frontberichten.

Het herstel van Covid 19 is afhankelijk of het eigen immuum systeem er in slaagt om het Covid-19 virus te bedwingen. Dit proces veroorzaakt ontstekingsreacties in het lichaam. Onderdeel van zijn behandeling waren een experimenteel medicijn en de toediening van extra zuurstof. Gelukkig zette het herstel door, werden de bloedwaarden steeds beter en mocht Michel woensdag 23 september weer naar huis om daar verder te herstellen.

Voor Esther was er gelukkig geen ziekenhuisopname nodig, maar de impact van de ziekte op haar fysieke conditie was er niet minder op! Gewichts- en krachtverlies. Geen smaak en reuk, dus weinig trek in eten. Kleine lichamelijke activiteiten waren plots zeer belastend voor haar geworden. Gelukkig had ze al het noodzakelijke werk voor alle teams van HV Quintus om de competitiewedstrijden in te plannen al enige tijden eerder voltooid.

Deze verhalen schrijf ik hier op, om duidelijk te maken, dat Covid-19 een zeer ernstige ziekte kan zijn, waar niet lichtvaardig over gedacht mag worden. Corona zet je persoonlijke leven compleet op zijn kop. Daarom zijn alle coronaregels om besmetting te voorkomen een zeer serieuze zaak en niet een vrijblijvend advies. Tenslotte moeten we elkaar Gezond houden en voorkomen dat we straks toch niet meer kunnen handballen. Aan de jeugd de opdracht om afstand te bewaren tot onze kaderleden! Mede dankzij hun bijdrage kunnen jullie handballen. Daarom zeg ik (#wij doen wel mee).

Door besmettingen moest er al redelijk vaak een training of wedstrijd afgelast worden. Dit levert veel extra werk op in onze club. Het zelfde geldt voor het toezicht en de voorbereiding van competitiewedstrijden. Toch is dat nodig om te kunnen blijven handballen tijdens de twee golf. Helaas lijkt het einde van de bedreiging van het virus met de winter voor de deur nog niet in zicht. Er zal daarom nog de nodige flexibiliteit verwacht worden de komende tijd. Laten we hier zoveel mogelijk begrip voor op brengen, ook als we er zelf wat voor moeten inleveren.

Jan van Kester

X