Even een berichtje uit Boedapest van het EK heren

Echte handballiefhebbers zal het niet ontgaan zijn, dat donderdag 13 januari het EK heren handbal in gestart is. Dit jaar wordt dit evenement georganiseerd door Hongarije samen met Slowakije, zie EURO Handball en op Handbalstartpunt.

Voor de tweede maal in de geschiedenis heeft Nederland zich weten te plaatsen met de herenploeg voor dit topevenement. Het bewijs dat het Nederlandse herenhandbal ook internationaal begint mee te tellen. Inmiddels speelt de vaardige razendsnelle spelbepaler Luuk Steins bij het grote Paris Saint Germain (Bovenaan in de sterke Franse competitie) en de linkshandige Kay Smits bij het grote SC Magdenburg (Bovenaan in de Duitse Bundesliga), een club waarbij ook Fabian van Olphen succesvol is geweest. De meeste andere Nederlandse spelers hebben ook een positie weten te verwerven bij een professionele Duitse Eerste of Tweede Bundesliga club. De individuele ontwikkeling van de spelers heeft in navolging van de dames geleid tot een niveau verhoging van het Oranje team. De top is in Europa bij de heren echter wel veel breder dan bij de dames.

Bij de eerste deelname van de Oranje heren in 2020 hebben we voor het eerst met een groepje handbalsupporters een bezoek gebracht aan de poulefase van het EK heren. Dit was destijds in Trondheim, waar Oranje gekoppeld was aan grootmachten Duitsland en Spanje. Ditmaal is Nederland door de loting gekoppeld aan grootmachten Hongarije, IJsland en Portugal. Deze poule zou gespeeld worden in Boedapest. Na de kwalificatie van Nederland in de zomer van 2021 door een zege in Polen, hebben we direct de keuze gemaakt om weer naar het EK toe te gaan en kaarten te en een appartement te boeken. Best nog wel een opgave, als het thuisland ook in dezelfde poule zit!

Hongarije is een land waar de handbalsport immens populair is, zowel in leden aantal als in toeschouwers. Er waren daarom in het verleden al meerdere grote internationale handbal evenementen voor damesteams georganiseerd en ook de wedstrijden van de topclubs spelen zich af voor een uitzinnig publiek! Yvette Broch heeft dat een aantal jaar in Györ mogen beleven. Mede om die reden is in Boedapest sinds 2014 de ontknoping van Champions League dames, de Final 4, daar georganiseerd. Voor de Hongaarse heren was het de eerste maal dat ze een groot toernooi in eigen land konden gaan spelen. Voor dit toernooi was er speciaal een nieuwe arena gebouwd in Boedapest met een capaciteit voor 20.000 toeschouwers, die buiten verlicht kan worden in de kleuren van de spelende landen.

A group of people posing for a photo under a tent

Description automatically generated with medium confidence 

Was vrijdag vooraf al een positieve avond voor Nederland omdat er versoepelingen werden aangekondigd. Hier in Hongarije, waar er een hoge vaccinatiegraad is, zijn de winkels en horeca nog steeds open. Wel lopen veel mensen met medische mondmaskers, die ook verplicht zijn in de stadions. Gelukkig dat we in Nederland ook weer mogen gaan sporten!

Het was dus voor het Nederlands herenteam vooraf een zware opgave om het toernooi te starten tegen thuisland Hongarije, in een volledig uitverkochte hal met 20.000 vooral Hongaarse toeschouwers. 

De Nederlandse supporters (zo’n 60) hadden zich vooraf verzameld in een café om gezamenlijk naar de hal te lopen, een zogenaamde Oranje-mars, bekend uit het voetbal. Daar hoorden we een andere supporter dat er eerst een armbandje opgehaald moest worden op basis van een legitimatie en de corona-check app (vaccinatiebewijs). Dit leverde een lange rij op en zo’n 20 minuten wachttijd, maar de controle van de toegangskaarten bij de arena verliep daardoor wel bijzonder vlot. Gelukkig was het tijdens onze trip koud, maar droog en soms zonnig weer.

Nederland was donderdag duidelijk de underdog in de openingswedstrijd van het EK. Anderzijds zorgt zo’n entourage ook voor een enorme mentale druk op het thuisland. Hier lagen ook direct de kansen voor Nederland, ze hadden niets te verliezen, alleen maar wat te winnen. 

Toen Nederland de wedstrijd frivool begon, de eerste doelpunten scoorde en de Nederlandse keepers vervolgens ook nog twee 7 meters stopten, ontstond er redelijke stress bij Hongarije en de FLOW bij Oranje. Hongarije ging gehaaster spelen en meer fouten maken. Onder leiding van spelbepaler Luuk Steins bleef Oranje juist geduldig spelen, leverden de “dekkingsspecialisten” ook verdedigend in de 6-0 een degelijke prestatie en bleef Kay Smits bijzonder trefzeker afronden. Daarnaast blijkt ook Dani Baaijens een trefzekere allround opbouwer, die uitstekend in het snelle spel van Oranje past. Tot verrassing van de internationale handbalwereld versloeg Oranje het favoriete Hongarije met 31-28! Oranje had de hele wedstrijd op voorsprong gestaan. Het publiek werd er stil van en toen waren vooral de Oranje fans te horen. Alleen bij 28-28 ontstonden er kansen, maar Nederland counterde via een snelle midden uit toen direct naar 29-28 en brak de moraal van de Hongaren. 

De 31-28 overwinning in en tegen Hongarije kan als historisch gezien worden! Uniek om er bij geweest te zijn. De NOS vatte het geheel zondagavond samen in 2 minuten. Gelukkig hadden de echte liefhebbers de hele fantastische wedstrijd op ZIGGO SPORT kunnen zien. De Hongaarse supporters toonden zich sportieve verliezers en complimenteerden ons met het spel van Oranje. 

Op vrijdag versloeg Ijsland Portugal en gisteren (zondag) mocht NED het in de tweede wedstrijd opnemen tegen Ijsland. De winnaar zou zo goed als zeker geplaatst zijn. Het werd een ware thriller, waar Nederland, mede door vermoeidheid van de basis minder zuiver was en vooral het overtal niet goed werd uitgespeeld. Ijsland speelt net als Nederland snel en technisch handbal, waar Hongarije het meer van het fysiek moet hebben. Hongarije won na een thriller nipt van Portugal. Hierdoor werd wat ongelukkig met 29-28 verloren, waardoor de wedstrijden dinsdag bepalend worden of de tweede rond gehaald kan worden en er nog weer 4 wedstrijden gespeeld kunnen gaan worden.

A city with a river running through it

Description automatically generated with low confidence
Boedapest is een prachtige stad met veel historische gebouwen, gelegen langs de Donau. Hier een mooi panorama vanaf de heuvel. Kortom de vrije uren en dagen komen we hier ook wel aangenaam door. Opvallend is het grote aantal Nederlanders, die je tegenkomt, die op een stedentrip zijn en wij nog moesten inlichten over het handbal.

Op zo’n EK doe je als liefhebber weer heel wat inspiratie op! Kortom, die energie brengen we mee terug naar het Westland. Het volgende EK is in Duitsland, hopelijk weet Nederland zich daar ook weer voor te plaatsen, maar eerst duimen voor een positief resultaat dinsdag, want er zijn nog vele scenario’s mogelijk. Te zien op ZIGGO, om 18.00 uur!

Groeten

Jan, André, Richard en Anita, Barbara en Frank, Olav en Tijs

X