EHC de complimenten en Quintus de punten in merkwaardige derby.

Westlandse ploeg stuit op verrassend sterke tegenstand

Het was een mooie tegenstelling. Neso Saponjic, de winnende coach van Quintus, beende na afloop van de regioderby nijdig naar de kleedkamer. Zijn collega Hedi Boumnijel van EHC verliet het speelveld met een tevreden glimlach. Zijn team verloor weliswaar met 28-20, maar was in feite de morele winnaar.

Weer typisch zo’n vreemde derby waarin op voorhand Quintus dé grote favoriet was. Er werd in het Westlandse kamp niet gespeculeerd óf de Westlanders zouden winnen, maar vooral met hoeveel. Het zou heel anders lopen, want de thuisclub moest in de laatste tien minuten nog alles uit de kast halen om de twee punten binnen te slepen. En dat tegen een EHC, dat zwaar gehavend naar Kwintsheul was gekomen. Veel blessures en gestopte spelers en slechts twee wisselspelers op de bank eisten veel van het improvisatievermogen van coach Boumnijel.

Maar ziedaar, als alles tegen zit, komt blijkbaar de ware teamgeest naar boven. EHC maakte het Quintus zó lastig, dat naarmate de wedstrijd vorderde steeds meer de angst bestond dat het nog wel eens mis zou kunnen gaan. Zo ver kwam het niet, omdat uiteindelijk de ervaring en vooral het uithoudingsvermogen in de laatste periode de doorslag gaf. Te weinig wissels, spelers met kramp en een plotseling beter scorend Quintus deden de ploeg uit Leidschendam-Voorburg toch nog geflatteerd de das om.

COMPLIMENTEN

Maar wat hadden ze geknokt, die mannen van Boumnijel. Trots verkondigde hij dan ook: ,,Ondanks het verlies hebben wij een mooie wedstrijd laten zien. Quintus onderschatte onze capaciteiten omdat wij zo weinig spelers hadden. Ons doel was om weinig balverlies te lijden en de druk erop te houden. Dat is driekwart van de partij goed gelukt. Complimenten voor mijn jongens.”

De strijdlust was inderdaad enorm bij EHC, waardoor Quintus maar niet los kon komen. Veel missers, weinig scherpte en een te gemakzuchtige instelling zorgden ervoor, dat bij 6-6 (na een kwartier) en 12-11 (bij de rust) er van een walk-over geen sprake was. Vrij kansen werden te nonchalant afgewerkt, waarbij gezegd moet worden dat Timo Geers in het EHC-doel een voortreffelijke wedstrijd keepte. Nogmaals werd duidelijk waarom een aantal eredivisieploegen uit de regio de talentrijke doelman graag wilden inlijven. Hij hield zijn team met een stoppercentage van 40% zowel in de eerste als de tweede helft knap op de been.

Ook na het wisselen wilde het maar niet vlotten bij de Westlanders. Tot groot ongenoegen van coach Saponjic die met wissels en time-outs en pittige woorden van alles probeerde om zijn discipelen op het juiste spoor te krijgen. ,,Het is toch ongelofelijk, dat wij zó veel moeite hebben met deze tegenstander. Met alle respect voor EHC, maar die moeten wij toch voor de rust al op grote achterstand zetten. Veel te makkelijk opgenomen en steeds gedacht: dat komt wel goed. Dat kwam het ook wel, maar vraag niet hoe”, aldus Saponjic die na afloop nog lange tijd brieste van woede.

UITBLINKER ZWIRS

Bij 18-16 (na 45 minuten), 20-18 en 21-19 ( tien minuten voor tijd) lag EHC nog steeds niet op de knieën. Waarbij vooral de schotkracht van de linkshandige Zijad Dzidic opviel. Hij kon maar niet worden afgestopt. Dat lukte wél bij Youri Verschut, altijd goed voor veel doelpunten, maar hij kwam dit keer slechts tot vier strafworpen en geen speldoelpunt. ,,Ik werd steeds vroeg aangepakt en daardoor was het moeilijk voor mij. Dat deed Quintus goed.”

Toen brak er een fase aan, waarin de thuisclub even het pedaal intrapte en de marge met fraaie doelpunten opvoerde naar een verschil van acht doelpunten. Kanonskogels van Marnix Roos, maar ook een sublieme aanspeelpass van Roos hangend in de lucht en met één hand vangend direct door naar de sprintende Vince Zwirs. Klasse!

Met de pas 17-jarige Zwirs is meteen één van de uitblinkers genoemd bij Quintus. Hij kreeg veel speeltijd en met veel bravoure greep hij zijn kans en speelde met treffers uit de linkerhoek en uit de breaks een puike partij. Ook de jeugdige Youri Schutte maakte weer indruk, waarbij zijn laatste doelpunt met een beheerste lob een juweeltje was. Voeg daarbij het prima keeperswerk van de jonge Jop van der Knaap, die Cas van der Harst kwam vervangen, en dat alles toonde aan dat het met de jeugdige aanwas wel goed zit.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***): Het was geen derby waarbij de toeschouwers op het puntje van de stoel gingen zitten. Of het zouden de supporters van EHC moeten zijn, die met plezier naar de strijdlust van hun idolen keken. Maar Quintus kon nauwelijks bekoren, behalve dan de jonkies die er nog bovenuit staken.
Scheidsrechters (***): Roos van Beek en Remco van der Linden floten een goede wedstrijd. Ze hadden de controle, maar hadden wat ons betreft veel vaker de voordeelregel mogen toepassen. Te veel doelpunten werden alsnog teruggefloten. Dat onderkenden ze zelf ook, maar gaven als verklaring dat ze het bewust kort wilden houden. Dus weinig risico.
Beste spelers: Bij Quintus waren we gecharmeerd van Vince Zwirs. Brutaal en onbevangen speelde hij een vlotte partij. Bij EHC stak keeper Timo Geers er bovenuit.
Doelpunten Quintus: Marnix Roos (8), Timo Blom (4), Jordan Beukman (4), Youri Schutte (3), Nick Schot (3), Vince Zwirs (3), René de Bakker (2) en Ali Ahmedov (1).
Doelpunten EHC: Zijad Dzidic (7), Youri Verschut (4), Djimmy Nolet (4), Wessel de Rijk (2), Barry van den Bos (2) en Remco Hooijmans (1).

———–

De vrouwen van Quintus verloren na een 19-15 ruststand opvallend ruim met 35-28 van Volendam. Bij 22-21 leek de partij te kantelen, maar de thuisclub behield het overwicht en kwam opnieuw op een ruime 28-23 voorsprong. Balverlies en onzorgvuldig afronden, zorgden voor de terugval van Quintus. In de slotfase probeerde het team van coach Rolf Schulte nog iets te forceren, maar van 30-27 liep Volendam van oefenmeester Zsigmond Makay weg naar de 35-28 eindstand.

Jara Datthijn met zeven doelpunten en Judith van der Helm met vijf treffers waren de beste schutters aan Westlandse zijde.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X