DERBY QUINTUS-VELO HOUDT DE GEMOEDEREN IN HET WESTLAND BEZIG

Zaterdag staat voor de eerste keer de handbalderby tussen de vrouwen van Quintus en Venéco/VELO op het programma. De ploeg uit Kwintsheul is al jaren een vaste waarde in de eredivisie; de formatie uit Wateringen debuteert dit seizoen op het hoogste niveau. Het is opmerkelijk, dat twee clubs op een paar kilometer afstand actief kunnen zijn in de top.

Feitelijk gaat dat al terug naar een ver verleden. In het Westland is handbal bij de vrouwen altijd al erg populair geweest. De grote rivaliteit tussen de dorpen heeft stimulerend gewerkt voor de sportieve ontwikkeling in die regio.

,,Ook Verburch uit Poeldijk”, weet Westlands handbalicoon Jan van Kester zich te herinneren, ,,heeft in het verleden in de eredivisie gespeeld. De clubs hebben elkaar juist beter gemaakt doordat ze zo dicht bij elkaar lagen.”

Quintus heeft trouwens ook enkele jaren haar thuiswedstrijden in de VELO-hal gespeeld. De band was destijds dus goed tussen de twee verenigingen. Van Kester: ,,De handbalafdeling van Quintus is in die tijd zelfs begonnen op de velden van VELO aan de Harry Hoekstraat.”

TOPCLUB

In de jaren daarna groeide Quintus uit tot een topclub, die internationals leverde en decennia deelnam aan de Europa Cup. VELO acteerde een niveau lager, totdat vorig jaar onder trainer/coach Zsigmond Makay de promotie naar de eredivisie kon worden bereikt. Inmiddels heeft Nico Stet, die successen boekte met het Haagse Hellas, de technische leiding overgenomen.

Stet over de derbysfeer: ,,Ik merk wel, dat het enorm leeft in het Westland. Voor mij minder, omdat ik met Hellas veel derby’s met Quintus heb uitgevochten. Maar die meiden zijn super gemotiveerd. Als promovendus doen wij het goed, zeker tegen de onderste ploegen. Dan ervaren ze weinig druk. Het is een hechte groep, die keihard traint. Het is vooral de bedoeling om dit seizoen veel ervaring op te doen. Zo’n derby helpt daarbij.”

LASTIGE WEDSTRIJD

Ook voor de Brabantse oefenmeester Fred Michielsen van Quintus is het een gewone wedstrijd. ,,Maar ik snap wél, dat het hier erg speelt. VELO doet het goed, dus het wordt een lastige wedstrijd. Vooral ook door de ups en downs van onze jonge ploeg. De vorm wisselt nog te veel. De meiden zullen hard moeten knokken voor een goed resultaat. Daardoor kan het een spannend duel worden en dat is altijd goed voor de toeschouwers.”  

Talisa van Bergen en Henegouwen-Groen is één van de bepalende speelsters bij VELO. Zij weet als geen ander wat het is om derby’s en topwedstrijden te spelen. Met Hellas in het verleden tegen Quintus en ook in haar glorietijd met VOC vocht zij menig partijtje uit met de Westlandse formatie.

,,Altijd heel leuk die derby’s en ik heb er dan ook ontzettend veel zin in. Wij hebben met VELO laten zien van waarde te zijn voor de eredivisie. We worden in elk geval niet meer onderschat. Als team groeien we nog elke week. Ik denk, dat Quintus en VELO flink aan elkaar gewaagd zijn. Ik verwacht dan ook een mooie en spannende wedstrijd in een hopelijk volle Quintushal.”

AD SPORT/PETER LOTMAN

X