DE WEEK VAN DE SCHEIDSRECHTER MET: RENATE BAKKER

U kunt zomaar een wedstrijd van onze Heren of Dames bekijken en daar binnen de lijnen Renate Bakker zien lopen. Niet als speelster, maar als scheidsrechter. De 25-jarige Renate is begonnen bij Quintus. Gewoon lekker handballen samen met haar zus Mariska, maar toen ze bij de D-jeugd een scheidsrechter nodig hadden, gingen de zussen samen aan de slag. Al snel bleek dat ze talent en feeling voor deze tak van sport hadden. Ze maakten op jonge leeftijd hun debuut als scheidsrechterskoppel op het alom bekende Verburchtoernooi. Hun enthousiasme groeide en ook de bond ontdekte het getalenteerde duo. Carla van Dijk, zelf ook bondsscheidsrechter en werkzaam voor het NHV, hielp hen bij het bewandelen van de juiste weg.

Na het behalen van de cursus Bondsscheidsrechter 1, volgden ook 2 en 3. In de tussentijd stopte zus Mariska met fluiten. De lege plek werd echter weer snel ingevuld.  De nu 31-jarige Marije Duineveld belde Renate en sinds die tijd is het koppel een hecht team geworden en bijna elke zaterdagavond te vinden op het handbalveld. Samen hebben ze ook bondsscheidsrechter 4 behaald. Dit betekent dat ze Eredivisie mogen fluiten. Een super knappe prestatie!

Naast het fluiten op het hoogste niveau in Nederland, is de week gevuld met het in conditie houden van hun eigen lichaam, veel trainen dus, elke week analyseren ze wedstrijden, overleggen ze met andere scheidsrechters, doen ze aan videoanalyses en houden ze de spelregelkennis up-to-date. En ja, wat zijn de toekomstplannen, want die hebben ze zeker. Het fluiten van de BENE-League is zo’n doel, maar ook het fluiten van de finales van ’the best of three’ staat op de planning.

We gaan ze zeker volgen! Wat een enthousiasme, plezier en passie voor deze sport. En wat een voldoening dat je als scheidsrechter bij kan dragen aan een mooie, goede en sportieve wedstrijd! Het zou eigenlijk elke week ‘De week van de scheidsrechter’ moeten zijn!!!

X