DC-jeugd succesvol in Denemarken

Na het finale weekend In Boekel van het NK-zaal reisden twee DC-teams afgelopen weekend naar Aabenraa in Denemarken om deel te nemen aan de Sonderjyske Cup van Eurosportring. 

Voor Quintus was het de eerste maal, dat er werd ingeschreven voor dit internationale toptoernooi. In het verleden werd er met Pinksteren door onze jeugdselectieteams deelgenomen aan de Quirinuscup in Neuss. Na twee afgelastingen vanwege corona was de lokale organisatie er blijkbaar niet in geslaagd om dit evenement te herstarten. 

Daarom werd met de DC uitgeweken naar Denemarken. Er werden twee teams aangemeld, 1 team bij Meiden Onder 16 en 1 team bij Meiden onder 15. Tenslotte was de DC-groep aangevuld met D-speelsters. Later bleek de teams van Meiden onder 15 toegevoegd te zijn aan de poules Meiden Onder 16. Dit leverde de nodige keuzeprobleem op voor de coaches. Het meiden onder 16 team werd begeleid door Michel van Dijk en Suzan de Bakker, het meiden Onder 15 team werd begeleid door Milou Klunder en Katja van Elswijk. Helaas had de organisatie op een laat moment besloten, de teams van onder 15 in te delen bij onder 16 en waren alle poules gemixt. 

Er was gekozen om de trip te maken samen met ouders, die nodig waren om de speelsters naar Denemarken te vervoeren. Gelukkig bleken die te vinden! De heenreis werd gemaakt op vrijdag, toen het verkeer in Duitsland nog best druk was. De reis naar Aabenraa loopt volledig over land, alleen de omgeving van Hamburg en de passage van de grens leverde files en vertraging op. Streven was om rond 16.00 uur te verzamelen in Aabenraa, waar alle ouders in slaagden. Door de aanwezigheid van de ouders met auto’s konden ook gemakkelijk de reizen van de school (waar geslapen werd) naar de sporthallen (waar gespeeld werd) gemaakt worden. Centraal bij dit toernooi is de Aabenraa arena, een sportcomplex met 3 sporthallen. Dit is de thuishaven van het topteam van Sonderjyske. Zowel Sanne van Olphen als Estavana Polman zijn bij die club ooit hun loopbaan in het buitenland gestart. 

Daarnaast werd gespeeld op een ander complex met twee gekoppelde hallen. Op dat gebied zijn er in Denemarken fantastische faciliteiten voor de sport! 

Bij de openingsceremonie op vrijdagavond in de Arena bleek dat de meeste deelnemende teams dit jaar uit Nederland kwamen (6 teams van buur VELO, 6 teams van Handbalschool Brabant, 1 uit Rotterdam, 1 uit Houten, 1 team van VOC en 2 uit Kwintsheul). Vooral bij de leeftijdsgroep DC domineerden de Nederlandse teams en bepaalden samen het niveau. 

De DC1 zat in de poule met Greenpark/Aalsmeer, waar op het NK de openingswedstrijd van was verloren. Een overwinning was nodig om in de kruisfinales om de eerste plaats te komen. De opzet van een revanche slaagde. Doel finalewedstrijden leek gehaald, maar toch werd de laatste poulewedstrijd tegen het Deense Rindum nog een thriller. Quintus stond het grootste deel van de wedstrijd achter en verloren mocht er natuurlijk niet worden. Helaas liep Lara Jouvenaar in deze wedstrijd een zware enkelblessure op en moest ’s avonds zelfs voor controle naar het ziekenhuis. Gelukkig was er niets gebroken, maar ze kon wel helaas niet meer meespelen op zondag. 

Het jongere DC team had zaterdag na een zware opening tegen Veneco/VELO 1, zich goed herpakt en eindigde toch knap als 3e in de poule. Zondag speelden ze in de kruisfinale tegen competitiegenoot Greenpark/Aalsmeer DC2. Dit potje werd verloren, waarna Veneco/VELO DC2 de tegenstander was voor de laatste wedstrijd. Dit potje werd gewonnen, waardoor het team als 11e eindigde in een veld van 19 teams. Als voorbereiding op de trip naar Denemarken hadden beide Quintus teams woensdag j.l. al geoefend tegen VELO. 

De DC1 moest zondagmorgen in de Aabenraa Arena de kruisfinale spelen tegen het Duitse Tarp Wanderup. Vanaf minuut 1 was duidelijk dat Quintus sterker was. Het werd een gemakkelijke ruime overwinning. In de andere halve finale versloeg VELO DC1 de Brabantse selectie, waardoor de finale in de Aabenraa ging tussen Quintus en VELO DC1. Ook hier was de laatste wedstrijd tussen een herhaling van de oefenwedstrijd van woensdag j.l., maar nu voor volle tribunes. Het was een finale, dus moesten de teams oplopen en werden ze voorgesteld aan het publiek. De spanning van de finale was voelbaar, want het werd een zenuwachtige wedstrijd met veel fouten. Mede omdat de keepsters en de verdedigingen uitblonken werd het een heel lage score. Quintus won met 6-4. Dit leverde een beker en toernooi T-shirts op. 

Het toernooi en het verblijf in Denemarken werd afgesloten met een barbecue, op de camping aan de kust, waar enkele ouders een kampeerhuis gehuurd hadden. Daarna werd maandagmorgen (tweede Pinksterdag) de terugreis gemaakt. Rond het middaguur arriveerde iedereen gelukkig, moe maar met mooie nieuwe ervaringen in een regenachtig Westland. Dank aan de ouders en de staf o.l.v. Michel van Dijk, die de trip mogelijk gemaakt hebben. Op de foto de Quintus-delegatie, na de gewonnen finale.

X