DB1 trapt seizoen succesvol af in Limburg

De DB-jeugd selectie is dit seizoen een mix van speelsters uit de DB1-DB2-DC1 en nieuw bij Quintus ingestroomde speelsters. In de staf zijn Richard Scholtes en Barbara van Bergen gestopt. Menno, Jan en Theo zijn gebleven. Britt Maarschalkerweerd (lid DS-selectie) heeft een grotere rol gekregen als coach en voor de begeleiding en organisatie is Maureen Zandvliet er bij gekomen. Beiden hebben een handbal verleden in de jeugd van Westlandia. We zijn erg blij dat uit de eigen vereniging Anouk Zwinkels en Elles Zwinkels bereid gevonden zijn te gaan assisteren bij het trainen en coachen van de DB1 en DB2.

Afgelopen weekend heeft DB1 deelgenomen aan de 21-ste editie van het Peter Verjanstoernooi in Beek, bij handbalvereniging BFC. In het verleden hebben we al met heel wat generaties spelers en speelsters daar het seizoen afgetrapt. Helaas startte afgelopen weekend al de competitie bij de HB, waardoor deze editie er alleen meisjesteams konden mee spelen. Er was bij de damesjeugd één poule met 6 teams: BFC, V&L, SEW, Aalsmeer en PSV. Voor dit toernooi was er door de nieuwe coach Britt in overleg een team geselecteerd uit een groep van 25 speelsters. Er was met de DB-meiden vanaf half augustus getraind. Het waren afgelopen weekend wel de eerste wedstrijden van het seizoen 2023-2024. De competitie start voor de DB1 na de herfstvakantie op 22 oktober en op 1 oktober voor de DB2. Op zondag speelde de in Kwintsheul achter gebleven speelsters een oefenwedstrijd tegen buur Westlandia. Het toernooi in Beek begon voor de DB1 op zaterdag tegen V&L. V&L bleek een fysiek sterk team dat ons met hun speelwijze direct tactisch uitdaagde. Zij hadden goede oplossingen tegen onze 5-1 dekking, en wij hadden moeite om ruimtes te vinden in hun stugge 6-0 dekking. Toch werd uiteindelijk gewonnen.

Na een pauze van anderhalf uur was SEW de tweede tegenstander. Zij zijn erg goed om door snelle omschakelingen fouten van de tegenstander af te straffen. Omdat we teveel fouten maakten verloren we verdiend met 7-5. Hierdoor was een overwinning in de volgende wedstrijd tegen Aalsmeer heel belangrijk geworden. Mede door veel strijd, een goede dekking en goede keepsters, lukte het om met 10-9 te winnen. De laatste wedstrijd zaterdag was tegen PSV, de club waar ook coach Britt in de avond met DS1 tegen moest gaan spelen. Onze meiden gaven het goede voorbeeld door duidelijk met 12-3 te winnen. Na het douchen wandelden we naar het dorp, waar we in een dorpscafé van de organisatie een pastamaaltijd aangeboden kregen. Omdat de ouders het plan hadden opgevat om met de speelsters in Eindhoven Britt en DS1 te gaan aanmoedigen, waren we bijzonder blij dat we een uurtje eerder konden eten.

In Eindhoven namen we plaats in het vak bij de andere Heulse supporters. We zagen daar hoe DS1 nerveus begon en bij rust met 13-14 achter stond. Na rust liep Quintus met snelle omschakelingen naar een ruime 32-24 eindoverwinning uit. Mogelijk hebben de aanmoedigingen van onze meiden daar aan bij gedragen! Na een groepsfoto samen met DS1 vertrokken de meiden terug naar Beek, om hun slaapplek in te richten in de tweede sporthal. Ook Britt reisde daar naar toe, om samen met de meiden te overnachten. Zondagmorgen was het vroeg opstaan en lopen naar het dorp voor het ontbijt in het café van de broer van Peter Verjans (in feite de Wim de Bakker van BFC). Om 9.00 uur stond al de wedstrijd tegen thuisclub BFC op het programma. Om de finale te halen, moest er wel van BFC gewonnen worden. De speelsters van BFC hadden allicht allemaal thuis een betere nachtrust achter de rug. Dit was wel te merken aan het spel. Pas in de slotfase werd de achterstand omgebogen in een voorsprong en een moeizame noodzakelijke 9-8 overwinning gehaald. SEW speelde op zaterdag gelijk tegen V&L en verloor van Aalsmeer. Op zondagmorgen won V&L van Aalsmeer , werd de tegenstander van de finale V&L uit Geleen. Ook zij hadden thuis overnacht.


De drie uur tot de finale werd overbrugd met korte gesprekjes van de coaches met de speelsters. Altijd goed om wat meer van elkaar te weten. Tenslotte is naast handbal, school erg belangrijk in het leven van een B-jeugd speelster. Altijd een kunst om tussen school en handbal de goede balans te vinden en te houden. Daarnaast trainen sommige speelsters extra bij de regionale Handbalschool Haaglanden. Kortom kennis van de persoonlijke programma’s moet de staf zeker hebben.

De finale van had alles in zich van een echte finale: bij vlagen goed handbal, veel passie en spanning. Hierdoor soms ook onnodige fouten. Zowel Quintus (opening) als V&L stonden enige tijd op voorsprong. Pas in de slotfase viel de beslissing en won Quintus met 16-13. Vooral op het instarten van de rechterhoek reageerde hun dekking te laat. De beelden zijn terug te kijken op Youtube.

A group of people posing for a photo

Description automatically generated

Foto: de winnende groep speelsters uit de DB-selectie met hun presentje en de beker. Achterste rij van rechts naar links: Britt, Maddy  Sofia, Milou, Noek, Tünde, Julie, Lot, Emy en Jan. Middelste rij van rechts naar links, Lynn, Suus, Fleur, Maud en Louise, Liggend op voorste rij Puck en Maud.

Bij de prijsuitreiking na afloop kreeg Fleur Smallegange nog de persoonlijk prijs van beste keepster van het toernooi. Op het toernooi vormde Fleur trouwens een prima koppel met Maud Jansen. Op zondag verloor de DB2 o.l.v. Anouk en Maureen van buur Westlandia, ondanks een uitstekende prestatie van keepster Sophie Grootscholten. In de DB2 ontbraken duidelijk nog de noodzakelijke automatismen.

Jan

X