Dames 1 wint verrassend, Heren 1 verliest nipt en Dames 2 is bezig aan een goede reeks

QUINTUS GOOIT TITELSTRIJD WEER HELEMAAL OPEN MET ZEGE OP VENLO

Quintus doet weer helemaal mee in de strijd om een finaleplaats. De even onverwachte als knappe overwinning (30-28) op concurrent Handbal Venlo maakt het duel op 23 april in Limburg plotseling extra belangrijk. Er kan dus nog een mooi slotakkoord inzitten voor het team van coach Fred Michielsen.

Daar zag het trouwens in de eerste veertig minuten van het boeiende kijkspel niet naar uit. Venlo beheerste de partij en het was aan de sterk spelende Lexie Louwerens en Fem Boeters te danken dat de thuisclub nog enigszins in het spoor kon blijven. Bij Venlo was het vooral Lianne van Sleeuwen die de voortrekkersrol nam.

Na 6-6 en 8-8 nam Venlo een tussensprintje en bereikte via 8-12 (drie keer Becky van Nijf) de 13-15 ruststand. Daar viel niets op aan te merken. Het was de terechte afspiegeling van de krachtsverhoudingen. Ook na het wisselen leek Quintus het bij 15-18 aanvankelijk te moeten afleggen. Totdat er plotseling een ongekend sterke periode aanbrak van de Westlandse formatie.

TACTISCHE VONDST

Coach Michielsen had als tactische vondst bedacht om vanaf het begin van de partij steeds met zeven veldspeelsters te opereren met de keepster aan de kant. Dat liep aanvankelijk nog wel eens wat stroef door onzorgvuldig schieten, maar op het beslissende moment bleek die tactiek succesvol. Daar kwam bij, dat met het inbrengen van spelverdeelster Angelique van Duijvenbode het gevaar naar de cirkel ineens veel groter werd. Zij vond met listige passjes steeds makkelijk Celine Michielsen. En geef Michielsen een bal aan de cirkel en zij schiet altijd raak: hoog, laag, lobje, stuitje, kruising.

Het bleek de formule voor succes, want binnen tien minuten was het van 15-18 in hoog tempo 22-18 voor de thuisclub. In die, naar later bleek, beslissende fase toonde ook keepster Esther de Vos weer eens haar grote klasse. Zij had inmiddels Bianca Schansema, die het trouwens ook prima deed, afgelost en De Vos eiste een hoofdrol voor zich op. Zij was de hele week ziek geweest, maar op het moment dat het moest, stond de routinier er gewoon weer. Ook de dekking met de sterke Anouk Zwinkels en de fanatieke Fem Boeters werkte prima.

VEEL WILSKRACHT

Het toonde vervolgens de kracht van Venlo, dat het ondanks die forse tegenslag toch weer de rug rechtte.  Met veel wilskracht en goed handbal kwam het team van succescoach Robin Gielen weer terug tot 28-28, met dank aan de onvermoeibare Lianne en Janiek van Sleeuwen. Quintus-coach Michielsen nam precies op het juiste moment een time-out, want even wankelde zijn ploeg. Maar het ‘gouden duo’ Celine Michielsen/Angelique van Duijvenbode zorgde in de resterende twee minuten toch voor de verrassende, maar verdiende 30-28 overwinning.

Doelpunten Quintus: Celine Michielsen (7), Fem Boeters (6), Lexie Louwerens (6),  Amber Verbraeken (4), Lisanne Kruijswijk (2), Angelique van Duivenbode (1), Anouk Zwinkels (1), Lois Strik (1), Jill van der Zeijden (1) en Mirthe de Jong (1).

Doelpunten Venlo: Lianne van Sleeuwen (11), Janiek van Sleeuwen (5), Becky van Nijf (5), Demi Smolenaers (2), Pien de Zwart (2), Sharon Grummel (2) en Manon Zijlmans (1).

Scheidsrechters (****): Jaap Klompers en Koen Stobbe floten een voortreffelijke wedstrijd. Ze floten met passie en overtuiging. Niets ontging ze, maar gelukkig lieten ze veel doorgaan, waardoor het tempo in het spel bleef. Alle partijen waren blij en tevreden met het optreden van de beide leidsmannen.

AD SPORT/PETER LOTMAN

BITTERE PIL VOOR QUINTUS DAT TE WEINIG KRIJGT

Er zijn van die wedstrijden waarvan je als speler na afloop het idee hebt lekker gespeeld te hebben, maar toch niet echt blij kunt zijn. Zo’n partij was het duel in de NL League tussen Quintus en Bevo. De Westlanders speelden een voortreffelijke wedstrijd met de jeugdige doelman Evan de Lange en Dean van Haeren als uitblinkers. Toch verloren ze met 28-30 en dat was een bittere pil. Een gelijkspel zou de verhoudingen beter hebben weergegeven.

Voor Quintus en Bevo waren de punten hard nodig om ook voor volgend seizoen weer een plaatsje af te dwingen in de BENE-League. Dat gaat nu waarschijnlijk voor de Westlanders niet meer lukken. Het stapje terug naar de eredivisie lijkt haast onvermijdelijk. En dat is jammer, omdat het team de laatste weken met goede resultaten juist aantoonde het niveau aan te kunnen.

Vrijwel de hele wedstrijd hielden de beide partijen elkaar in evenwicht. Met een hoofdrol voor jeugdinternational Evan de Lange die de ene na de andere kanonskogel uit zijn doel ranselde. Pas vlak voor de rust kwam Bevo via 10-13 op een 12-14 voorsprong bij het wisselen. Ook in het tweede half uur bleven de rivalen in elkaars buurt: 16-16, 19-20 en 21-22 halverwege. Steeds moest Quintus een kleine achterstand goedmaken, maar het lukte niet de gelijkmaker binnen te schieten. Na 23-26 werd het door Marc de Vreede en Rick van Ravesteijn 25-26 met nog tien minuten op de klok.

UITBLINKER

Maar wéér kwam die gelijkmakende treffer er niet. Ook niet toen de uitblinkende Dean van Haeren met twee schitterende acties zijn ploeg op 26-27 en 27-28 bracht. Op het moment dat Rick van Ravesteijn met nog één minuut 28-29 binnen tilde, was er nog hoop bij de supporters. Een merkwaardig verlopen tijdspel van Bevo maakte vervolgens een einde aan alle illusies. Bevo bleef opmerkelijk genoeg lang in balbezit en scoorde vervolgens ook nog de beslissende treffer.

Het was voor Quintus reden om met verwijtende blikken richting de scheidsrechters André Hommen en Laurens van Kessel te kijken.  ,,Wij hebben nooit het geluk aan onze kant met dit koppel. Alle fifty/fifty beslissingen vielen ook nu weer in ons nadeel uit. En dat tijdspel had gewoon afgefloten moeten worden met een vrije worp voor ons”, luidden de bittere commentaren nog lang na afloop in het Westlandse kamp.

Doelpunten Quintus: Dean van Haeren (7), Rick van Ravesteijn (6), Marc de Vreede (4), Jordan Beukman (3), Karim Tamim (3), Yannick Boers (3), Ard Vollebregt (1) en René de Bakker (1).

Doelpunten Bevo: Jeroen van den Beucken (8), Niek Jordens (5), Kobe Serras (4), Sybren Stijweg (4), Niels Poot (3), Joris Gille (2), Dario Polman (2), Nick de Kuyper (1) en Nick van den Beucken (1).

Jeroen van den Beucken en Nick de Kuyper stoppen beiden aan het einde van dit seizoen. En dat is jammer, want het zijn spelers naar wie altijd met plezier gekeken kan worden vanwege hun balvaardige kwaliteiten en schotvermogen.

Scheidsrechters (***): André Hommen en Laurens van Kessel floten een goede wedstrijd met veel overtuiging. Ze hadden met een aantal beslissingen de pech dat die in de ogen van Quintus in hun nadeel uitvielen. Vooral tegen het einde was de verontwaardiging groot. Dat neemt niet weg, dat zij de partij verder keurig onder controle hielden.

QUINTUS DAMES 2 STIJGT NAAR PLAATS 3 OP DE RANGLIJST

De vorige wedstrijd tegen PSV was er eentje om snel te vergeten. De ploeg uit het Westland kreeg een pak slaag waar je u tegen zegt. Quintus 2 was dus uit op revanche. Dit keer moest en zou het beter.

In het begin gaat de wedstrijd nog redelijk gelijk op, maar na een paar minuten in de wedstrijd neemt Quintus 2 brutaal de leiding. De maximale voorsprong van 3 doelpunten blijft echter niet lang op het scorebord staan. PSV vecht zich terug in de wedstrijd en trekt de stand halverwege de eerste helft weer gelijk. Een eindsprint aan het einde van de eerste helft waar Quintus 2 vier keer op rij scoort zorgt ervoor dat de ploegen gaan rusten met een 15-11 stand op het scorebord.

Als je dan denkt dat Quintus 2 doordrukt, dan heb je het aan het verkeerde eind. PSV tapt uit een ander vaatje en komt langzaam maar zeker terug in de wedstrijd. Na 10 minuten spelen in de tweede helft staat de ploeg uit de lichtstad zelfs voor. Dat is het sein voor de reserves van Quintus om gas bij te geven. PSV is het even kwijt en langzaam loopt de ploeg uit het Westland weg. Uiteindelijk eindigt de wedstrijd in een 31-25 overwinning voor Quintus 2 en stijgt daarmee naar de derde plek op de ranglijst.

Coach Willem-Jan Ruder na afloop: “We hebben wat recht gezet. De wedstrijd in Eindhoven was er eentje om snel te vergeten. Vandaag hebben we laten zien dat we met de beste mee kunnen, en hebben in mijn ogen dan ook verdiend gewonnen. Toch een kleine kanttekening, de dip in de tweede helft moet er echter wel uit, maar dat deed ons nu geen pijn .”

Dinsdag 19/4 speelt Quintus 2 de derby tegen VELO, die wedstrijd begint om 20:45 uur in de Eekhout hal.

QUINTUS DAMES 2 WINT OOK IN ‘T VELD – donderdag 7 april

Mid weekse wedstrijden zijn soms wat lastig, werk en school zorgen voor onbedoelde vermoeidheid. Neem daarbij het feit dat de eerste wedstrijd tussen beide ploegen heel close eindigde in het voordeel van Quintus, zorgt ervoor dat ook dit een spannende wedstrijd beloofd te worden.

Quitus 2 start goed aan de wedstrijd, hoewel het eerste doelpunt pas na 4 minuten valt is wel duidelijk wat de intenties van beide ploegen zijn. Beide teams willen er een echte wedstrijd van maken, waar handbal de boventoon voert. Quintus 2 neemt al snel een voorsprong van 3 doelpunten en die wordt zelfs uitgebouwd naar een 5 doelpunten voorsprong. Toch knokt VZV2 zich terug in de wedstrijd, maar het gaatje lijkt te zijn geslagen door de ploeg uit het Westland. . Ruststand 11-15.

Na rust begint het nog wel goed voor Quintus 2, maar ook nu weer zorgt een periode van onachtzaamheid er voor dat VZV2 terug komt in de wedstrijd. Het gaatje wordt steeds kleiner maar dichterbij dan 2 doelpunten komt de ploeg uit ’t Veld niet. De scores vallen om en om, maar VZV2 lijkt niet in staat het gat definitief te overbruggen. In een rommelige eindfase van de wedstrijd zijn het de reserves van Quintus die hun hoofd erbij houden en de winst over de streep trekken. Eindstand 26-28.

Coach Willem-Jan Ruder na afloop: “We starten heel goed aan de wedstrijd, maar dan toch zie je dat er wat onrust in de ploeg komt, dat is nergens voor nodig want we hadden we wedstrijd goed onder controle. Blij dat we deze goed over de streep hebben getrokken, maar tegen ploegen als PSV en Westsite moet het beter om ook daar van te kunnen winnen.”

Zondag speelt de ploeg tegen PSV, die wedstrijd begint om 13:30 in onze eigen Eekhouthal.