Dames 1 verslaat Portugese ploeg in tweeluik in de Eekhouthal

Afgelopen weekend werden beide wedstrijden gewonnen. Op zaterdagavond met 31-28 en op zondagmiddag met 29-24. De dames zijn dan ook door in de volgende ronde van de European Cup. Gefeliciteerd. Lees hieronder de wedstrijdverslagen.

Foto’s Paul Vis

QUINTUS KNOKT ZICH STERK TERUG IN EERSTE DUEL

MAAR HEULSE PLOEG VERZUIMT GROTERE AFSTAND TE NEMEN VAN ALAVARIUM

Het was voorafgaande aan het Europa Cupduel van Quintus met POR Alavarium Love Tiles vooral speculeren. Er was weinig bekend over de Portugese tegenstander. Zou het team van coach Fred Michielsen weinig problemen kennen of zou de weerstand toch groter zijn dan verwacht. Met de 31-28 eindstand én het wedstrijdverloop lag de waarheid in het midden.

Quintus had in de sfeervolle Eekhouthal in Kwintsheul de handen vol in de eerste wedstrijd. Daar zag het trouwens in de eerste twintig minuten niet naar uit. De thuisclub opende furieus, was duidelijk van plan direct het initiatief te pakken en drukte dat ook uit in fraaie doelpunten. Vooral de jeugdige Alieke van Maurik was op schot en zorgde samen met routinier Celine Michielsen voor tussenstanden van 7-3, 8-4 en 12-8.

RUIME OVERWINNING

Geen vuiltje aan de lucht en die ruime overwinning leek er dus toch te komen. Maar plotseling haperde het mechanisme bij Quintus. De fouten stapelden zich op, veel balverlies en slordig afronden brachten Alavarium terug in de wedstrijd bij 12-12. Sterker nog: de Portugese opponent rook bloed en drukte door. Onverwacht en vooral ook onnodig keek de Heulse ploeg bij de rust tegen een 14-16 achterstand aan.

Na het wisselen leek het nóg erger te worden toen de achterstand opliep naar 15-19 en 19-22. Verdedigend was er te veel ruimte voor de makkelijk draaiende en schietende Portugese speelsters. Maar ineens kantelde de partij toen Celine Michielsen zich nijdig maakte. Ze ging voorop in de strijd en bracht met drie fraaie treffers vanaf de cirkel haar team weer terug in de strijd.

ONGRIJPBAAR

Zij kreeg daarbij steun van de snelle Lexie Louwerens die in de hoek en de break ongrijpbaar bleek. Met nog een kwartier op de klok was er bij 23-25 weer van alles mogelijk. In die fase liet ook Fem Boeters zich van haar sterke kant zien. Ze begon de partij ongelukkig, kreeg ook twee keer een tijdstraf, maar was in het laatste kwartier mede bepalend voor de ommekeer. Ze scoorde niet alleen drie keer, maar vormde ook in de verdediging met Michielsen een stevig obstakel voor de Portugese vrouwen.

Vooral ook door sterk keeperswerk van Esther de Vos op die beslissende momenten pakte Quintus met veel veerkracht opnieuw de voorsprong: 26-25. Daarna was het beurtelings raak. 27-27, gelijkmaker door Celine Michielsen met een strafworp strak in de kruising. Vervolgens Lexie Louwerens 28-27 in het lege doel toen Alavarium de keepster naar de kant haalde. En Quintus ging door. Uitblinkster Alieke van Maurik 29-27 met een flitsende passeerbeweging. Bij 29-28 weer even spannend, maar door Lois Strik en wéér Michielsen was de 31-28 overwinning in het eerste duel een feit.

WEDSTRIJDRAPPORT

Amusementswaarde (***) : Er ging nogal wat mis aan beide kanten, maar door het verrassende scoreverloop bleef het duel spannend tot de laatste seconde. Zowel Quintus als Alavarium liet fraaie doelpunten zien. Maar er waren óók opvallende missers volledig vrij voor het doel en veel balverlies.

Scheidsrechters (***): Er viel op de Slowaakse scheidsrechters Barbora Bocakova en Lucia Janosikova niet veel aan te merken. Zij floten exact volgens de regels en risicoloos. Maar daar zat waarschijnlijk ook meteen de moeilijkheid. Er waren overtredingen die moeiteloos doorgefloten konden worden, maar dat durfden de dames niet aan. Daardoor was er weinig ruimte voor de voordeelregel en voor het snel laten doorgaan van het spel.

Doelpunten Quintus : Alieke van Maurik (8), Celine Michielsen (8), Fem Boeters (4), Lexie Louwerens (4), Anouk Zwinkels (3), Lois Strik (3) en Jill Strik.

Doelpunten Alavarium : Soraia Fernandes (5), Eulalia Silva (4), Diana Oliviera (4), Constanca Seqeira (4), Carolina Monteiro (4), Monica Soares (2), Ana Carolina (2), Catarina Soares, Shayana Oliviera en keepster Andreia Costa.

AD SPORT/PETER LOTMAN


TWEEDE WEDSTRIJD TEGEN ALAVARIUM GEEN PROBLEEM VOOR QUINTUS

De tweede wedstrijd van Quintus tegen POR Alavarium Love Tiles leverde de Heulse ploeg aanmerkelijk minder problemen op dan het duel van de zaterdagavond. Na een 16-9 ruststand won de equipe van coach Fred Michielsen met 29-24. Na de 31-28 zege in de heenwedstrijd was dat ruim voldoende voor de volgende ronde.

De partij begon merkwaardig. Alavarium miste twee strafworpen direct in de beginfase. Esther de Vos stopte knap de eerste en de tweede ketste tegen de paal. Bovendien kreeg Iris van Aalst binnen acht minuten tweemaal een tijdstraf van de weinig tolerante scheidsrechters Bocakova/Janosikova. Het was de ouverture voor een rommelige wedstrijd met veel balverlies en gemiste kansen.

Bij 13-7 was de partij in feite al gespeeld met de drie doelpunten marge uit de eerste wedstrijd. Met de 16-9 ruststand kon Quintus relaxed naar de kleedkamer. Ook na het wisselen bleef de Heulse ploeg de bovenliggende partij. Dit keer kon Alavarium het niet spannend maken. Met fraaie doelpunten van Celine Michielsen, Lexie Louwerens, Fem Boeters en Alieke van Maurik hield Quintus steeds een voorsprong van vijf, zes doelpunten.

VOLGENDE RONDE

Opvallend was, dat de Portugese coach steeds bij een tijdstraf de keepster inwisselde voor een veldspeelster. Dat is op zich een doeltreffende keuze, maar dan moeten de aanvalsters wél raak schieten of balbezit koesteren. Nu verspeelden ze vaak de bal en kon Quintus eenvoudig in het lege doel wéér een doelpunt laten bijtekenen. Vooral ook door het voortreffelijke keeperswerk van Esther de Vos.

Voor de speelsters van Quintus en de aanhang maakte dat de feestvreugde alleen maar groter. Zonder noemenswaardige problemen bereikte Quintus na een prachtig Europa Cup weekeinde de volgende ronde. Wéér een kroontje op de successtory van de Westlandse vereniging.

Doelpunten Quintus: Celine Michielsen (6), Alieke van Maurik (6), Fem Boeters (4), Anouk Zwinkels (3), Lisanne Kruijswijk (2), Lois Strik (2), Jill Strik (2), Lexie Louwerens (2), Jill van der Zeijden en Mirthe de Jong.

AD SPORT/PETER LOTMAN

X