Dames 1 maakt zich op voor de volgende ronde in de EHF European Cup

FRIS EN ONBEVANGEN SPEL VAN HEULSE PLOEG HET AANKIJKEN RUIMSCHOOTS WAARD

Vooraf vroeg men zich bij Quintus af hoe de kracht van GAS Kamaterou moest worden ingeschat. Op ondubbelzinnige wijze toonde het team van coach Fred Michielsen aan, dat het zich in deze ronde van de Europa Cup bepaald geen zorgen hoeft te maken. Het eerste duel van de twee in Kwintsheul eindigde in een 18-38 (het was de uitwedstrijd) overwinning. Waarmee de Heulse ploeg liet zien dat het op Europees niveau beduidend verder is dan de opponent uit Griekenland.  

foto’s Paul Vis sr.

Het valt doorgaans niet mee om geconcentreerd te blijven handballen als het krachtsverschil zó groot is. De jeugdige Quintusspeelsters verdienen het compliment dat zij tot het laatste fluitsignaal met vlot en onbevangen spel hun tegenstanders bleven bestrijden. Veel breaks, veel korte combinaties, veel gevarieerde schoten. De aanvalsacties waren regelmatig van hoog niveau. Ook het aanspelen van de cirkelloopster door de opbouwsters getuigde van veel inzicht.

Nu moet eerlijkheidshalve natuurlijk óók gezegd worden, dat de Griekse dames niet bepaald uitblonken in georganiseerd verdedigen. Het was meer gebaseerd op kracht, maar tegen de snelle en beweeglijke Westlandse speelsters konden zij met hun mindere wendbaarheid nauwelijks opboksen.

OPPORTUNISTISCH

In aanvallend opzicht moesten de Griekse speelsters het vooral hebben van opportunistische schoten die er dan ook bij toeval onverwacht in dwarrelden. Doelverdedigster Bianca Schanssema, die afwisselend samen met collega Dian Bruinen een prima partij keepte, verwoordde het treffend: ,,In andere wedstrijden kun je wel ongeveer verwachten waar er geschoten wordt, maar nu was het vaak zo’n vreemd schot. Moeilijk om je daar op in te stellen.”

Keeperstrainer Ruud van den Broeck mag zich trouwens gelukkig prijzen met twee van deze talenten. ,,Fijn om met deze meiden te werken. Ze beschikken over veel kwaliteit”, aldus de immer goedlachse Van den Broeck.

Direct in het begin van het aantrekkelijke kijkspel werd al duidelijk dat Quintus niets behoefde te vrezen. Na een kwartier 9-4 en bij de rust al 18-10. Toen ook nog eens alle zenuwen waren weggespeeld, kon Quintus zich naar hartenlust uitleven. De ene na de andere break rolde richting het Griekse doel. Vrijwel alle speelsters kwamen dan ook voor Quintus tot scoren, waardoor het via 25-13 en 35-16 uiteindelijk 38-18 werd. En daarmee de terugwedstrijd tot een formaliteit reduceerde.

OPMERKELIJK

Waarbij het opmerkelijk was, dat de voortdurend schreeuwende en gebarende Griekse coach de keepsterwissel toepaste in ondertal. Met speelsters en keepster die niet snel genoeg naar de kant en het doel kunnen sprinten, was dat een extra mogelijkheid voor Quintus om lekker te scoren. Ook Bianca Schanssema kon op die manier worden bijgeschreven op het doelpuntenlijstje.

De schotkracht van de lange Heulse speelsters als Judith van der Helm en Alieke van Maurik én het trefzekere, linkshandige schot van Jill van der Zeijden waren te machtig voor de Griekse keepster. Maar ook de snelle en beweeglijke Lysanne Huele (een aanwinst) en Jill van den Berg (razendsnel) vormden een voortdurend gevaar.

Ook coach Fred Michielsen had genoten van zijn adepten. ,,Dit is zo’n prettig team om mee te werken. Een hechte groep, geen gezeur en bereid om hard te knokken. Je kunt merken dat ze zichzelf willen verbeteren. En er zit dan ook nog heel veel rek in dit team.”

Doelpunten Quintus: Jill van der Zeijden (8), Alieke van Maurik (6), Lysanne Huele (6), Judith van der Helm (5), Jill van den Berg (3), Esmee Verbeek (3), Lexie Louwerens (2), Alyssa Schaap, Britt van Paassen, Phoebe Muller, Sanne van den Arend en Bianca Schanssema (allen 1).

Doelpunten Kamaterou: Anastasia Vasileiou (6), Paraskevi Kazaki (5), Anna Karamanou (4), Kleopatra Rousou (2) en Sotiria Kourti (1).

Scheidsrechters: Ruben Maia en André Nunes uit Portugal hadden het niet moeilijk in zo’n wedstrijd met groot krachtsverschil. Toch betrapten we ze nogal eens op foutjes. Ze leken af en toe met hun beslissingen wat mededogen te hebben met de Griekse speelsters. Maar dat had verder geen invloed op de partij.

AD SPORT/PETER LOTMAN

De tweede wedstrijd werd op zondagmiddag gewonnen met 35-17. De loting is dinsdagmorgen. Lees hier ook het stuk uit het AD Westland over onze trouwe supporters dit weekend.

Lees hier ook de artikelen in: handbalinside, WOS, Omroep West, Handbalstartpunt

X