Centrale Scoutingsdag meisjes 2008-2009

De weg van het NHV talent richting een Oranje jeugdselectie loopt tegenwoordig via de toplijn van een Handbalschool. Deze toplijn bestaat uit een vanuit het NHV aangestuurd opleidingsprogramma bij de Handbalscholen in het kader van talentontwikkeling. Dit programma volgen de speelsters naast hun trainingen bij de club. Het is hierbij altijd zaak om voor overbelasting te waken, zeker rond de zogenaamde “groeispurt”.
De weg van het talent voor jongens is binnen het NHV anders opgezet dan de weg voor meisjes. Omdat bij de herenjeugd het moeilijker is om regionaal gelijkwaardige trainingsroepen te vormen wordt er 2 jaar eerder (14-15 jaar) al begonnen met centrale trainingen op Papendal, dan bij de meisjes (15-16 jaar). Bij de meisjes wordt er in het kader van de toplijn regionaal getraind. Hier in de regio Zuid West is dat op de donderdagmiddag bij Quintus van 14.30-16.30 uur. Speelsters moeten hiervoor medewerking van school krijgen.
Vanuit de toplijn kunnen spelers en speelsters worden geselecteerd voor centrale trainingen bij de jongens of voor een zogenaamde landelijke scoutingsdag bij de meisjes. De jongste Oranjeselectie is die voor speelsters Oranje onder 16 bij de meisjes en voor spelers Oranje onder 17 bij de jongens. De herenjeugdselectie Oranje onder 17 is zich dit seizoen aan het voorbereiden op het Open EK 2023 in Gothenburg in juli tijdens de Partille Cup. Mitchel Luijten, Toby Bleijenburg en Sam Kopppenol zitten in de voorlopige selectie van 23 spelers, die wekelijks centraal trainen. Uiteindelijk mogen er straks 16 spelers mee naar Zweden.
Zaterdag is op het sportcentrum Valkenhuizen de eerste nationale scoutingsdag voor meisjes uit de geboortejaren 2008-2009. Van Quintus zijn hier naar toe afgevaardigd door de Regio Talent Manager Wesley Hage de speelsters: Suus Boers, Maddy Sauerbier, Maud Storm, Emi Monjé, Jasmijn Machielse, Abby van Blerk, Sofia Kranse en Louise Schaap. Daarnaast mag keepster Fleur Smallegangen (Ventura) zich zaterdag presenteren in Arnhem. Zij volgt sinds dit seizoen op dinsdag de keeperstraining van Theo Haak.
Helaas hebben zowel Jasmijn Machielse als Louise Schaap zich vanwege een blessure voor de scoutingsdag van zaterdag moeten afmelden. In het voorjaar van 2024 komt er een tweede scoutingsmoment.
We wensen deze DC speelsters zaterdag veel succes bij de training en onderlinge wedstrijden tussen de 84 aangemelde talenten. Vanuit de competitie uit de jeugddivisie West weten we dat de concurrentie groot is! Daarom is het zaak voor de speelsters om zaterdag vooral ook te genieten van deze ervaring. Voor de ouders is er parallel aan de trainingen een voorlichting over het zijn van “topsport-ouder”.

X