Amber Verbraeken doet ervaring op bij de Oranje dames

Binnen het Nederlands handbal is er een unieke opleidings instituut voor talentvolle ambitieuze spelers en speelsters richting de Oranje selecties: de nationale Handbal Academie (HA) op Papendal. Hier combineren de geselecteerde spelers en speelsters hun schoolopleiding met een trainingsprogramma  van 16 uur (’s middags bal en ’s morgens fysiek). Van onze club zitten van de dames Fem Boeters, Amber Verbaeken en Bianca Schansema op de HA en bij de heren Evan de Lange. Zij kunnen door hun verblijf doordeweeks in Arnhem alleen op vrijdag deelnemen aan de clubtrainingen. Voor de trainers en hun teamgenoten soms best wel lastig om goed mee om te gaan richting competitiewedstrijden.

De dames van Oranje, die nu actief zijn bij het EK hebben hun laatste voorbereiding op dat internationale kampioenschap gedaan tijdens de trainingsstage van een week op Papendal. Hoewel de Oranje internationals vanwege corona in een bubbel zaten, mocht vanwege een verplichte quarantaine van rechterhoek Angela Malestein, Amber Verbraeken meetrainen met het grote Oranje. Hier volgt een kort verslagje.

Foto Amber Verbraeken  en Fem Boeters  in actie bij Oranje onder 17 bij het EK2019 in Slovenië

Verslag Amber

Op maandag 23 november kwam het Nederlands team samen op Papendal ter voorbereiding op het EK in Denemarken. Het was toen nog helemaal niet zeker of het EK door corona wel door kon gaan, maar alle meiden kwamen natuurlijk wel. Door een corona geval bij haar club moest Angela Malestein tot donderdag in quarantaine. Ik, Amber, werd opgeroepen om haar te vervangen die dagen. Ook Lynn Kuipers, Daphne Luchies en Kim Molenaar van de HA mochten meetrainen. Aan het begin dacht ik, Wauw, dat is super gaaf. Ik mag een week bij de trainingen zijn van het grote Oranje.

Ik had vooraf niet gelijk verwacht ik dat ook daadwerkelijk veel zou gaan meedoen, omdat ons ook werd verteld aan begin van de week. “je wordt ingezet zodra je nodig bent, voor het meetrainen met het A-team.” Uiteindelijk mocht ik iedere training volledig meedoen, dat was dus echt super gaaf.

De eerste training was ik na afloop heel moe van het constant moeten focussen en scherp zijn, vanwege het hogere tempo. Daarnaast was ik na elke training moe van het rennen, want dat doen ze op hun training heel veel door hun speelwijze. Op vrijdag kreeg ik een berichtje dat ik nog een extra training mee mocht doen. Toen waren Debbie en Angela er beiden ook bij, dus kon ik van hun beiden veel leren. Óok zaterdag mocht ik nog aansluiten bij een onderlinge oefenwedstrijd. De sfeer bij deze wedstrijd was heel anders en scherper dan bij de trainingen. In feite heb ik voor mijn gevoel daardoor al mijn eerste wedstrijd met het A-team mee mogen maken.

De ervaring van deze week was natuurlijk super. Het geeft echt een kick om de bal te onderscheppen van bijvoorbeeld Lois Abbingh of een doelpunt te maken bij Tess Wester. Daarnaast heb ik hierdoor de meiden ook beter leren kennen. Heb naar hun verhalen van hun carrière gevraagd, maar ook af en toe gewoon gezellig gekletst.

Maar… ik heb zo ook zelf weer voldoende leerpunten verzameld die ik mee kan nemen voor mijn verdere ontwikkeling. Alles gaat bij Oranje een stapje sneller en feller. Zo heb ik ervaren dat wat nu nog wel lukt in de eredivisie bijvoorbeeld, dat dat toch echt nog beter moet om ook succesvol te zijn op internationaal niveau. Dit was voor mij persoonlijk zeker een hoogtepunt in deze vervelende door corona zo vervelende tijd . Ik ben nog meer gaan beseffen waar ik het eigenlijk allemaal voor doe en ga nog harder mijn best doen om door te groeien richting het hoogste niveau. Gelukkig hebben de dames van Oranje door een uitblinkende Kelly Dulfer (man of the match), die we ook nog enige jaren bij Quintus hebben mogen bewonderen zich weten te plaatsen voor de hoofdronde van het EK door Hongarije te verslaan. In de hoofdronde spelen ze in het Deense Kolding tegen de eerste 3 teams uit de andere poule. Ze spelen nu donderdag 10-12 om 20.30 uur tegen Noorwegen, maandag 14-12 18.15 uur tegen Duitsland en dinsdag 15-12 om 16.00 uur tegen Roemenië. Deze wedstrijden zijn Live te zien op Ziggo sport, samenvattingen

X