AD kerstrapport 2023/2024 – Eredivisie

Vrouwen doen het goed; mannen gelijkwaardig in subtop

Voor de teams in de eredivisie bij de vrouwen en de mannen is de winterstop aangebroken. Een goed moment om te evalueren hoe de regioclubs het tot nu toe hebben gedaan. We vroegen de betreffende trainers naar hun oordeel. Wat ging er goed en wat kan beter. En we geven een cijfer op het Kerstrapport.

Quintus vrouwen (4e)

Rolf Schulte is er als nieuwe trainer/coach in geslaagd de juiste snaar te raken bij de vernieuwde, jonge ploeg. Zijn visie past heel goed bij de selectie en bij de club als geheel. Er wordt minder druk gevoeld om fouten te maken en dat zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de jonge meiden sneller is gegaan dan verwacht. Schulte heeft met zijn speelsters vriend en vijand positief verrast met het onbevangen spel. 

Coach Rolf Schulte: ,,Ik ben gestart met een super jonge ploeg nadat de meer ervaren speelsters waren gestopt of vertrokken. Daardoor waren de verwachtingen niet zo hoog. Grootste verandering is het weer samen trainen van het eerste en het tweede team en de invoering van een gestructureerd krachttrainingsprogramma. Al snel bleek dat de ploeg erg gretig en leergierig is. Ik probeer steeds een beetje meer de regie over te dragen aan de speelsters zelf, omdat ze die zelfredzaamheid in het veld ook nodig hebben. Ik moedig bewust het uitproberen aan. Beter een verloren duel dan een ontweken duel, want daar leer je niks van. De ploeg gaat heel goed met de eigen verantwoordelijkheid om. 

Voor de tweede helft van de competitie is het verder bouwen om het dynamische aanvalsspel en het compacte verdedigen langer te kunnen vasthouden.”

Schulte geeft zijn team een 7.5 voor de prestaties en voor de ontwikkeling een 9. Wij houden ons nog even bij de huidige prestaties en kunnen ons vinden in de 7.5.

CIJFER: 7.5

Quintus mannen (5e)

Quintus startte voortvarend met een serie fraaie overwinningen en een eerste plaats. Daarbij moet wel worden aangetekend, dat de tegenstanders in die periode vooral uit het rechterrijtje kwamen. Daarna volgde wat tegenslag met blessures, maar het spel was met de aanwinsten Marnix Roos en (later ook nog) Ricardo Holman én de uitblinkende Timo Blom het aankijken meer dan waard. De top-5 blijft het streven, maar als het aan de ambitieuze Saponjic ligt wordt dat de top-3.

Coach Neso Saponjic: ,,We hebben de selectie groter en gezonder gemaakt voor dit seizoen en de staf verdubbeld. Tevens zijn we onze faciliteiten steeds aan te verbeteren. De trainingen zijn intensiever geworden. Sommige spelers hebben zich goed doorontwikkeld en spelen een grotere rol dan voorheen. Het doorschuiven van negen A-junioren bleek een grote aanwinst voor de selectie. Nu is het belangrijk om nog meer te werken aan het smeden van een team en de speldiscipline te verbeteren. Er zit nog veel rek in deze groep, maar we zijn ook bezig met versterkingen van buitenaf met het oog op de toekomst. Een mogelijke doorgang naar de BENE-League blijft in de komende twee seizoenen een doelstelling.”

Saponjic geeft vanwege de vele ups en downs zijn team een 7. Een cijfer dat ook wij, twee tiende punt hoger, realistisch vinden.

CIJFER: 7.2        

AD SPORT/PETER LOTMAN

X