Bondsscheidsrechters Merel & Denise

Wij zijn Merel en Denise (20) en wij zijn inmiddels alweer vijf jaar lang bondsscheidsrechter bij het Nederlands Handbal Verbond. Als we vertellen dat we scheidsrechter zijn, krijgen we vaak de vraag waarom we in godsnaam scheidsrechter zijn geworden. Op zich best een logische vraag, want waar mensen vaak aan denken bij scheidsrechters, is al het gezeur dat ze over zich heen krijgen. Al je beslissingen zouden een potentieel punt voor discussie kunnen zijn. Maar het scheidsrechter zijn is veel meer dan dat. Jij als scheidsrechter bent namelijk degene die ervoor zorgt dat er op een leuke en vooral sportieve manier met elkaar gehandbald kan worden. Fouten en harde overtredingen haal je uit het spel en voor de rest zorg je dat beide teams zo veel mogelijk lekker door kunnen spelen en plezier uit de sport kunnen halen. Met een beetje geluk kan ook jij als scheidsrechter, net als het publiek, zestig minuten lang genieten van mooie acties, alleen dan van nóg dichterbij. Een tikkeltje cliché misschien, maar het is echt zo; zonder scheids, geen wedstrijd. Bij ons is het scheidsrechteravontuur vrij vroeg begonnen. Als twee super zenuwachtige 12-jarige meiden stonden wij onze allereerste wedstrijd te fluiten op Quintus. Het was weliswaar een wedstrijd van de F-jeugd bij Denise haar zusje, maar hé, je moet ergens beginnen. Daarbij was het bij de F-jeugd eigenlijk de bedoeling dat ouders bij de wedstrijd van hun kinderen moesten fluiten. Dat wilden zij liever niet en zo kwam de vraag bij ons terecht. Natuurlijk wilden wij wel een wedstrijd fluiten, maar dan wel samen. Na die ene eerste wedstrijd volgden er snel meer. Van de F-jeugd groeiden we door naar de E- en de D-jeugd naar uiteindelijk onze allereerste wedstrijd in de C-jeugddivisie ongeveer 2 jaar later.

In 2017 zijn we begonnen aan de bondsscheidsrechter 3 opleiding (BS3). Dat is een van de scheidsrechteropleidingen die door het NHV wordt aangeboden. De opleidingen bestaan uit een aantal interactieve cursusavonden waarin verschillende onderwerpen die van belang zijn voor scheidrechters centraal staan. Door het behalen van meer diploma’s mag je op een steeds hoger niveau wedstrijden gaan fluiten. Na het behalen van het diploma in 2018 mochten we onszelf bondsscheidsrechter noemen. Het jaar erna zijn we ook nog aangeschoven bij de Jonge Scheidsrechters Opleiding. Voor ons een goede aanvulling op de BS3 opleiding. Door het steeds vaker fluiten van wedstrijden binnen de C- en B-jeugddivisie en door het behalen van ons diploma voor de BS3 mochten we in 2018 op het NK-C fluiten. Fluiten op een NK, dat hadden we ons drie 3 jaar daarvoor bij onze allereerste wedstrijd nooit kunnen voorstellen. Inmiddels hebben we ook de bondsscheidsrechter 4 opleiding afgerond, hebben we op het NK-B en andere toernooien gave wedstrijden gefloten en zijn we aangesloten bij de landelijke groep scheidsrechters binnen het NHV. En eigenlijk zijn we ieder weekend wel samen de pad op om óf in de heren óf in de dames eredivisie een wedstrijd te fluiten. We hebben altijd gezegd dat we het hoogst haalbare willen halen. We hopen dit seizoen onze allereerste stap in Europa te kunnen zetten.

Als we er af en toe aan terug denken, beseffen we hoe bizar snel het eigenlijk allemaal is gegaan. Binnen 8 jaar tijd zitten we van fluiten bij de F-jeugd naar fluiten in de top van Nederland. Tuurlijk maken we nog steeds fouten, maar van fouten maken leren we alleen maar. Waarom we het fluiten al 8 jaar lang zo leuk vinden? Een echt goed antwoord hebben we eigenlijk niet op deze vraag. Probeer het zelf eens, zouden we eigenlijk willen zeggen. Kijk niet naar de negatieve, maar juist naar de positieve kanten van het scheidsrechter zijn. Begin bij wat jeugdwedstrijden en stroom zo langzaam door naar een steeds hoger niveau. Als je echt verder wil komen als scheidsrechter, biedt het NHV daarin genoeg mogelijkheden. Kijk daarnaast ook of je iemand kan vinden die samen met jou wedstrijden wil fluiten. Want samen is veel gezelliger dan alleen!

Ook meer weten over scheidsrechter worden, neem dan contact op met Mariëlle Mol (scheidsrechterscommissie).

X