Sterrenteam van de Eredivisie 2024/2025

AD Sport: Eredivisie (mannen), Den Haag/Westland

In vervolg op het onlangs verschenen Eindrapport hebben we als afronding een favoriet team samengesteld met spelers van de regioclubs uit de eredivisie (mannen). Voor elke positie kozen we in het All Star Team in overleg met de coaches een speler van WHC/Hercules, Hellas en Quintus die dit seizoen indruk heeft gemaakt. 

Een dergelijke verkiezing is altijd een tikkeltje subjectief, omdat we geen punten kunnen geven zoals bij een jurysport. Voor sommige posities kwamen ook meerdere spelers in aanmerking, maar we hebben uiteindelijk na een zorgvuldige afweging deze keuze gemaakt. We realiseren ons dat de lezer wellicht de voorkeur geeft aan een andere speler. We hebben echter naar beste eer en geweten gehandeld.

Voor een nóg betere begripsvorming hebben we een korte motivatie gegeven per individuele speler.

BESTE KEEPER:  STORM BOLMAN (HELLAS)

Storm Bolman is de onbetwiste nummer 1 in deze regio. Hij pakte opnieuw veel punten voor zijn team en heeft vanwege zijn overtuigende manier van keepen een grote invloed op de resultaten van de ploeg. Met zo’n doelman achter je gaat het hele team automatisch beter spelen. Een no-nonsense keeper zonder kapsones.

We zitten trouwens toch wel goed in onze keepers. Ook de jeugdige Thijs van Zeijl van WHC/Hercules kan terugkijken op een voortreffelijk seizoen met doorslaggevende reddingen. 

Hetzelfde geldt voor Ofke Teekens van Quintus, die net als Van Zeijl veel punten pakte voor zijn team.

RECHTERHOEK:  STEN MAAS  (WHC/HERCULES) 

De pas 17-jarige Sten Maas beheerst in feite alle onderdelen van het handbalspel. Zijn techniek is fabelachtig. Nu al maakte de linkshander wekelijks indruk in de rechterhoek. Vanwege zijn krachtige schot en techniek bleek hij ook uitstekend uit de voeten te kunnen op de rechteropbouw. Daar hopen we hem komend seizoen vaker te zien. Zijn gevarieerde afronding is meesterlijk. Een natuurtalent!

RECHTEROPBOUW: JORIAN BAAUW (QUINTUS) 

Merkwaardig genoeg is deze positie het moeilijkste in te vullen. In deze regio beschikken we eigenlijk niet over een uitgesproken uitblinkende linkshander op die opbouwplaats. Stan Zwinkels heeft het bij WHC/Hercules prima gedaan, maar had te veel last van zijn schouder om wekelijks uit te blinken. Ook Hellas moest improviseren op die plek met een rechtshander; niet ideaal. We zagen Jorian Baauw als echte linkshander bij Quintus regelmatig knap scoren. Een jongen met de nodige potentie. Ook verdedigend sterk. Vandaar dat de keuze op hem is gevallen. 

MIDOPBOUW:  KOEN HOUDIJK  (WHC/HERCULES) 

Een voorbeeldige aanvoerder die kan terugkijken op een voortreffelijk seizoen. Hij heeft altijd de drang naar voren, loopt daardoor zichzelf nog wel eens voorbij, maar zorgt voortdurend voor dreiging op de vijandelijke defensie. Hij kan zelf makkelijk passeren en kan ook ploeggenoten subtiel aanspelen. Als captain van het team is hij een voorbeeld voor de wilskracht van de kampioensploeg en aarzelt nooit om het voortouw te nemen op de moeilijke momenten. Een positieve schakel in het succesteam.

CIRKELLOPER:  JONAH BAAK (WHC/HERCULES) 

Op Jonah Baak kun je altijd rekenen als cirkelspeler. Een betrouwbare, nooit zeurende ploeggenoot die er vol voor gaat. Hij is altijd aanspeelbaar voor zijn opbouwers en koelbloedig in de afronding. Moeilijk af te stoppen voor zijn tegenstanders. Ook effectief in de break-out. Samen met aanstormend talent Dénis Kemp vormt hij een gouden duo.

LINKEROPBOUW:  ZIGGY EIJSENRING (WHC/HERCULES)

Een slimme, geraffineerde speler die steeds met veel vernuft de openingen in de vijandelijke verdediging opzoekt. Een tacticus, die ook zijn ploegmakkers haarfijn kan aanspelen. Zijn iets vertragende schoten zijn lastig te stoppen door de keeper. Kijkt goed waar hij schiet. Kan ook moeiteloos op de midopbouw uit de voeten. 

Voor die positie stond ook Olivier Beltman op de nominatie. Hij zorgt altijd voor veel dynamiek in de ploeg. Hij kan zelf makkelijk scoren van afstand, is handig met passeren en kan ook goed medespelers vrijspelen. Zijn spelwijze is prettig om naar te kijken.  

LINKERHOEK:  THOMAS BELTMAN (HELLAS)

Thomas Beltman heeft een aanstekelijke manier van handballen. Zijn gedrevenheid is mooi om te zien zowel in aanvallend opzicht als met zijn sterke verdedigende acties. Hij heeft een goed oog voor het onderscheppen van ballen en dan zelf in de break gaan. Vooral ook door zijn intense manier van handballen, is hij een plezierige speler om naar te kijken.

Ook Tim Frenk van WHC/Hercules kwam in aanmerking vanwege zijn trefzekerheid vanuit de linkerhoek, maar hij miste een aantal wedstrijden. Uiteindelijk viel toch de keuze op Beltman.

BESTE VERDEDIGER: PIM VAN DRIMMELEN (HELLAS) 

Zoals elk jaar was het ook nu weer moeilijk kiezen voor die positie. Pim van Drimmelen is goud waard voor Hellas. Hij is met recht een verdedigingsspecialist. Het lukt hem vaak om meerdere aanvallers tegelijk af te stoppen. Helaas kan hij vanwege zijn werk niet altijd opdraven. We hebben hem in diverse wedstrijden flink zien bikkelen.  

Bij WHC/Hercules heeft Jari van de Moosdijk zich ontpopt als dé beste man in de dekking. Ook hij zorgde voor een solide schakel in de toch regelmatig haperende verdediging. 

GROOTSTE TALENT:  MAURO VAN DER WIEL (WHC/HERCULES)

We schreven het al eerder: deze regio is gezegend met veel talenten bij de diverse clubs. Luuk Barendse, Vin Verbraeken, Sam Koppenol, Dexter de Groot, Sebastiaan Strijers zijn onder anderen bij Quintus de toekomstige hoofdrolspelers. Ook Hellas en WHC/Hercules beschikken over talentrijke jeugdspelers. Bij Hellas waren we, in de enkele wedstrijd die hij meespeelde, onder de indruk van Mats Hulspas. Een linkshander met een grote toekomst. Bij het Combinatieteam maakte Mauro van der Wiel als linkshander furore in de rechterhoek. Hij verving Sten Maas indien nodig en deed dat met overtuiging en zeer effectief. Al die spelers hebben een prima schot, goede passeertechniek en veel technisch vermogen.

BESTE TRAINER/COACH:  WESLEY HAGE  (WHC/HERCULES)

Als kampioen van de eredivisie mag je de meeste aanspraak maken op de titel Beste trainer/coach om het All Star Team te leiden. Samen met Esmee Martens is Hage erin geslaagd zijn ploeg naar de top te stuwen en daar het hele seizoen te houden. Hij heeft dat tactisch prima gedaan en heeft daarbij ook oog gehad voor de jonge talenten die regelmatig mochten opdraven in de hoofdmacht. Dat was niet altijd makkelijk, omdat die gasten óók nog streden om de landstitel in de A1. Maar Hage heeft kans gezien om alles perfect in balans te houden. Met als zijn grote kracht, dat hij alle spelers de kans heeft gegeven om speelminuten te maken. En dat is met zo’n zwaar seizoen, fysiek en mentaal, heel knap!

OEUVREPRIJS: FRANK MEEUWISSE (WHC/HERCULES)

 De oeuvreprijs 2025 gaat naar Frank Meeuwisse, die zijn actieve handballoopbaan beëindigde. Hij was op verzoek van coach Wesley Hage stand-by voor het geval er blessures zouden zijn. De topfitte Meeuwisse speelde echter bijna alle wedstrijden afgelopen seizoen. Zowel in de aanval aan de cirkel als in de dekking bleek hij nog steeds van grote waarde. Voor zijn totale prestatie, ook in het verleden bij Quintus, krijgt hij deze bijzondere waardering.  

Tekst: Peter Lotman | Foto: Max van Zijderveld

Handbal Inside: Eredivisie (vrouwen), landelijk

Even voor de allesbeslissende finale tussen SEW en VZV stellen we een sterrenteam op. De keuze van de redactie van Handbal Inside is op de volgende negen eredivisionisten gevallen.

Keeper: Liza Rovers (Fortes Venlo), runner-up: Nikki van der Vorst (VOC)
Door haar stabiliteit helpt Rovers Fortes Venlo al een aantal seizoenen op rij flink op weg. Dit seizoen ontbreekt de Noord-Brabantse in de ‘BOT’ al laat Rovers zich eind deze maand wel met Fortes Venlo in de bekerfinale zien.

Rechterhoek: Esmee Verbeek (Quintus), runner-up: Indy van Zijl (SEW)
Namens nummer vijf Quintus heeft Verbeek een knap plaatsje in het sterrenteam gekregen. Sterk in de afronding. Verder noemenswaardig: rechtshander en penaltyspecialist Van Zijl namens finalist SEW op rechts.

Rechteropbouw: Denise Mol (SEW), runner-up: Lynn Kuipers (Fortes Venlo)
Keuzestress op de rechterkant. Topscorer Mol blijft niet alleen Kuipers, maar ook het VZV-duo Pien van der Geest en Meike Kruijer voor. Mol haar definitieve doorbraak in de competitie heeft de linkspoot een transfer naar het Duitse TSV Bayer 04 Leverkusen opgeleverd.

Middenopbouw: Elisa Marsman (Fortes Venlo), runner-up Naomi Gooyers (SEW)
Marsman krijgt de voorkeur boven Gooyers van SEW. In haar eerste seizoen in Limburg is de impact van de 20-jarige middenopbouwer op het spel van de bekerfinalist meteen groot.

Cirkel: Isa op den Kelder (SEW), runner-up Zenzi Matthaei (Volendam)
De 22-jarige Noord-Hollandse is met SEW eindelijk dichtbij de gedroomde titel. Tevens vermelden: het plekje achter de solide Op den Kelder (foto) van positiegenoot Matthaei die namens Volendam terugkeerde in de eredivisie en maar even nodig had zich in de kijker te spelen.

Linkeropbouw: Jalisha Loy (VOC), runner-up: Lizz Olde Bolhaar (Kwiek)
Met haar sterke passeerbeweging valt Loy op. Twee maanden geleden maakte de VOC’er, pas 21 jaar, haar debuut in de nationale ploeg. Noemenswaardig zijn de vele doelpunten van positiegenoot Olde Bolhaar.

Linkerhoek: Anna Buter (VZV), runner-up: Robin van Galen (VOC)
Ook Buter (foto boven), tevens international op het zand, is inmiddels een bekend gezicht uit de eredivisie. De finalist van VZV blijft toptalent Robin van Galen net voor in dit overzicht.

Verdediger: Nomi in de Braekt (VZV), runner-up: Danique Boonkamp (SEW)
Aanwinst In de Braekt is samen met Staal goud waard voor de formatie uit ’t Veld. De Limburgse, die na de finaleserie bij Füchse Berlin aansluit, krijgt de voorkeur boven routinier Boonkamp.

Coach: Edwin Janssen (VZV), runner-up: Peter Portengen (Kwiek)
Uitkiezen op gevoel. Janssen als gelukte Limburgse lieveling in Noord-Holland. Verder valt de ontwikkeling van Kwiek, zesde in de eredivisie, op. Toptrainer Portengen startte met nederlagen, maar daarna volgden heel veel zeges voor de Overijsselaars.

Tekst: Handbal Inside

X