Tumor zette het leven van Joyce op zijn kop, nu is ze voorvechter van rolstoelhandbal: ‘Je kan meer dan je denkt’

Onze Joyce van Haaster vertelde in het eerste Algemeen Dagblad van het nieuwe jaar over haar bijzondere handbalcarrière. Een inspirerend verhaal over zoeken naar nieuwe mogelijkheden en vooral nooit opgeven.

Joyce van Haaster was ooit een groot handbaltalent, nu is ze een internationaal boegbeeld in het rolstoelhandbal. Het heeft alles te maken met een kwaadaardige tumor in haar linkerbeen waardoor haar leven instortte. ,,De kansen om te overleven waren niet groot.”

Joyce van Haaster. Foto: Henk Seppen

Op uitnodiging van de Europese Handbal Federatie (EHF) mocht Joyce van Haaster (47) tijdens het EK vrouwenhandbal in december in Wenen vertellen hoe zij werd gedwongen te stoppen met haar geliefde handbalsport. En dat zij ondanks alle narigheid in haar leven toch wilde doorgaan en vervolgens koos voor het rolstoelhandbal.

,,Ik heb daar uitgelegd hoe het lukt om zo’n tegenslag in je leven te overwinnen. Hoe je op een andere manier je leven kunt herpakken met zaken die je graag wilt doen. De titel van mijn presentatie was ‘Expect the unexpected’. Mijn moeder zei dit tegen mij op het moment dat het tijdens mijn ziekte heel slecht met mij ging. Laat alle narigheid varen en ga ervan uit dat het positief uitpakt, zo niet linksom dan wel rechtsom.”

Tumor geconstateerd
Even terug in de tijd. In 2001 verhuisde Van Haaster voor de liefde vanuit ’s-Gravenzande naar Friesland. Ze was eerst vaste doelvrouw bij Westlandia en keepte daarna voor HC Westland en Jong Oranje. Vervolgens speelde ze zes seizoenen in de eredivisie bij Quintus voordat ze naar het noorden trok. Amper een jaar nadat ze in Friesland woonde, werd er de tumor in haar been geconstateerd.

,,Ik ontdekte een zwelling in mijn linkerdij en dat bleek een kwaadaardige tumor te zijn. Die is verwijderd en ik mis daardoor een spier in mijn dijbeen”, legt ze uit. ,,Handballen was voor mij meteen voorbij. Jaren vol chemokuren en bestraling volgden. Ik had nog geluk, want de kansen om het te overleven waren niet groot. Er deden zich complicaties voor. Mijn dijbeen was gebroken en genas niet meer. Er is toen een kunstbot in mijn bovenbeen geplaatst.”

De wedstrijd van mijn leven
Haar hele wereld stortte in, ze maakte donkere tijden door, maar haar sterke karakter hield Van Haaster overeind. ,,Ik dacht: dit wordt de wedstrijd van mijn leven. Ik kan niet tegen verliezen en er kan dus maar één winnaar zijn en dat ben ik.”

Ze wilde beslist weer gaan sporten. ,,Maar ik liep op krukken en handballen ging natuurlijk niet meer. Dat vond ik ontzettend jammer, want ik ben nogal een sportief type. Ik wil bezig zijn en het liefst zo veel mogelijk sporten.”

Toen ze op internet een filmpje zag van een demonstratie rolstoelhandbal bij CSV, een vereniging in Castricum, was ze verkocht. ,,Mede door de steun van het handbalverbond werden er demonstratiewedstrijden georganiseerd. Daarbij kwam ik weer in contact met Quintus, dat ook een team wilde formeren.”

Voorvechter
Mede door de inspanningen van Van Haaster groeide het rolstoelhandbal in Nederland uit tot een volwaardige sport met Europese- en wereldkampioenschappen. Ze werd de voorvechter die wilde aantonen dat het niet zomaar een beetje ballen is, maar een echte topsport.

,,De gehandicapte handballers zitten niet langer in het verdomhoekje”, zegt ze met terechte trots. ,,Ze worden niet meer in een hokje gestopt en kunnen volwaardig meedoen. Dát is de grootse verdienste van dit soort initiatieven.”

Van Haaster, die inmiddels weer terug in de regio is en in ’s-Gravenzande haar eigen kinesiologiepraktijk heeft, kaartte bij het congres tijdens het EK nog een heet hangijzer aan. ,,Ik wil onder de aandacht brengen hoe er meer mogelijkheden kunnen worden gecreëerd voor vrouwen op internationaal niveau bij het rolstoelhandbal. Op dit moment hoeft er maar één vrouw in het veld te staan. Daaruit blijkt dat de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen enorm scheef is. De capaciteiten van vrouwen worden vaak niet optimaal benut. Ik wil een discussie hierover op gang brengen.”

Knokken voor idealen
Op alle fronten heeft Van Haaster dus aangetoond dat het zin heeft om te knokken voor de idealen die je hebt. ,,Het is niet eenvoudig als jouw leven ineens zo ingrijpend verandert. Maar, zeg ik dan, ga door die ellendige momenten heen, loop er niet voor weg en kijk wat je toch nog allemaal kunt doen. Dan zal je merken dat je veel meer kunt dan je ooit had verwacht.”

Bron: Algemeen Dagblad – Peter Lotman
Lees hier het originele artikel op ad.nl.

X